28/03/2024
9.5 C
Novi Pazar

Studenti ETF-a napravili aplikaciju za dugoročno predvidjanje zagadjenosti vazduha

Tema je bila aktuelan problem zagadjenosti vazduha, a studenti su predstavili nove, zanimljive i originalne softvere koji mogu pomoći.

IZVOR:Beta

Tim studenata Elektrotehničkog fakulteta (ETF) u Beogradu napravio je aplikaciju za dugoročno predvidjanje zagadjenosti vazduha, objavila je Studentska unija matematičara “SUMA”, pri Matematičkom fakultetu u Beogradu.

Studenti ETF-a Pavle Šoškić, Nikola Maksić, Marko Skakun i Djordje Marjanović, članovi tima “Tarabići”, pobednici su prvog “hakatona” u organizaciji unije “SUMA”.

Oni su za samo 24 sata, koristeći trenutne vrednosti zagadjenja i aktuelne meteorološke podatke lokalnih mernih stanica, napravili aplikaciju koja predvidja zagadjenje vazduha i do 10 dana i time osvojili nagradu od 100.000 dinara i plaćenu praksu u kompaniji “Endava”.

Na ovogodišnjem “hakatonu” učestvovalo je 10 timova s pet tehničkih fakulteta.

Tema je bila aktuelan problem zagadjenosti vazduha, a studenti su predstavili nove, zanimljive i originalne softvere koji mogu pomoći.

Drugo mesto i nagrada od 60.000 dinara pripala je timu “Crveno pivo” studenata ETF-a u Beogradu i Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, dok su trećeplasirani “Flamungosi”, studenti Matematičkog fakulteta u Beogradu osvojili nagradu od 40.000 dinara.

Na “SUMA” “hakaton” prijavilo se više od 200 učesnika u 61 timu, a posle kvalifikacija se došlo do 10 najboljih.

Cilj takmičenja bio je da poveže studente širom Srbije i omogući im da testiraju veštine i znanje, i dda steknu iskustvo za usavršavanje i rad.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime