19/04/2024
10.6 C
Novi Pazar

Nije Izrael jedini okupator, pomalo smo i mi

Jezero Gazivode, pored toga što je čuveno po političkim previranjima, obiluje i prirodnim ljepotama. Stanovnici Novog Pazara, Tutina, Rožaja, Zubinog Potoka, Kosovske Mitrovice i ostalih mjesta iz okoline, znaju za poznati (nekadašnji) kamp prostor ”Pode – Poda”. Prostor na kom su mnogi obavljali izlete i provodili ljeta u šatorima sa društvom i familijom.

Danas, taj prostor je totalno otet od naroda od strane istog tog naroda. Formirane su ograde, izgrađeni ”montažni” objekti i na mnogim mjestima skoro skroz blokiran pristup jezeru. Ako priđeš obali osjećaš nelagodnost, kao da si ušao u tudje. Posjeta jezeru je svedena na nemoguću misiju.

Do pre deset godina prostor je bio slobodan za korišćenje svih ljudi, međutim odjednom su počeli da niču objekti i u početku improvizirane ograde, a zatim i betonske sokle. Građani masovno pokazuju negodovanje u nečujnim razgovorima, ali niko javno da progovori o ovom problemu i otimačini javnog dobra.

Na sva usta govorimo o okupaciji Palestine, osuđujemo okupatora, a oteli smo svako moguće izletište, ljudi nemaju više gdje da dahnu dušom. Sve je više depresije. O kakvim političarima govorimo i o njihovom lošem djelovanju kad smo prvi mi ti koji krademo i otimamo bespravno?! Pazar i Tutin preko 200 000 ljudi, nema nigdje slobodnog prostora. Ovo se mora prekinuti i očistiti.

Zaista želim da vjerujem da će ubrzo doći dan kad će se ovaj prostor vratiti narodu na korišćenje. Hoću da i moja deca dožive kampersku vatru!

P.S. Vlasništvo nad tim prostorom je lako provjeriti. Kompletan prostor uz obalu se vodi na “Srbija vode” (obilježeno na topografskom snimku s brojevima parcela).

Ilustracija : Admir Marovac /Topografski snimak Poda sa obeleženim parcelama u vlasništvu Srbija vode

Rođen u Novom Pazaru 1989. godine. Osnovno, srednje i visoko obrazovanje završio u Novom Pazaru, a master studije u Nišu. Aktivno se bavi arhitekturom već 10 godina. Osnivač je arhitektonske kuće Tailor.

| Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku medija TAKT.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime