28/03/2024
10.7 C
Novi Pazar

Stavovi “islamskih influensera” o položaju žene u društvu nisu stavovi Islamske zajednice

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini izdala je saopštenje povodom izjava takozvanih islamskih influensera na društvenim mrežama o položaju žene u društvu. Saopštenje vam prenosimo u cjelosti.

U posljednje vrijeme svjedoci smo brojnih objava i statusa na društvenim mrežama putem kojih ‘islamski influenseri’ kroz vlastitu prizmu sagledavajući i analizirajući sveukupne islamske principe i realnost, nude „svoje“ površno, uskogrudno i opskurno tumačenje pravila, principa i pojava. 

Jedan od takvih Facebook statusa koji se odnosi na položaj žene u društvu izazvao je polemiku na društvenim mrežama i bio povod za brojne reakcije, “pozitivne“ i negativne komentare. 

S tim u vezi Odjel za brak, porodicu i pitanja žena Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini smatrao je potrebnim da reagira na ove izjave jer su one u suprotnosti sa učenjem osnovnih izvora islama, Kur’anom i Sunnetom, odnosno, pravima i obavezama muslimanki da se obrazuju, usavršavaju u različitim naukama i na taj način doprinesu boljitku porodice i zajednice. 

Također, ove izjave ne mogu se dovoditi u vezu sa stavom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini o pitanjima žena, te se želimo ograditi od ovakvih tumačenja položaja i mjesta žene u društvu. 

Građanima i građankama Bosne i Hercegovine, a muslimanima i muslimankama posebno je poznato opredjeljenje i stav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini o statusu žene i njezinoj društvenoj angažiranosti. 

U prilog tome važno je istaći da se u osam medresa i tri fakulteta čiji je osnivač Rijaset, uče i obrazuju buduće muallime, vjeroučiteljice, profesorice, odnosno stručnjakinje različitih profila te da se rad i angažman žena u institucijama i ustanovama Islamske zajednice, ali i u široj društvenoj zajednici izuzetno cijeni i poštuje, stoji u reagiranju Odjela za brak, porodicu i pitanja žena Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.   

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime