18/04/2024
0.9 C
Novi Pazar

Novopazarac biciklom iz Beča do Srebrenice

Grupa biciklista iz Beča u kojoj su većinom Bošnjaci iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka, krenula je na put do Srebrenice biciklima. Među njima nalazi se i mladi Ernad Šabotić iz Novog Pazara, koji kaže da mu je ovaj put do Srebrenice poseban doživljaj.

„Sam ulazak u Srebrenicu za nas je bio vrlo emotivan. Poseban trenutak, koji nikada neću zaboraviti, bio je, kada smo ugledali majke ubijenih momaka u ratu. Njihova uplakana lica i sada vidim. Iako težak trenutak ipak svaki čovjek mora doći u Srebrenicu, jer samo podsjećanjem na genocid koji se dogodio ovdje možemo doprinijeti da se ne ponovi nikom“, kaže Ernad.

Na pitanje da li stižu upoznati ljude u mjestima kroz koja prolaze, kaže da je to zapravo najljepši dio putovanja.

„Upoznali smo mnogo ljudi u mjestima kroz koja smo prošli. Kada smo stigli u Srebrenicu želja nam je bila popiti kahvu sa Rasimom, majkom rahmetli Izeta Nanića koji je bio bosanskohercegovački brigadni general i ta želja nam se ispunila. Velika nam je bila čast ispiti kahvu sa njom i čuti njenu priču”.

Foto: Ernad Šabotić – Srebrenica

Ernad Šabotić, apsolvent arhitekture u Beču, biciklizmom se bavi već dvije godine. Kaže da je krenuo voziti bicikl iz hobija, ali kasnije upoznaje doktora iz Bosne koji također živi u Beču i bavi se biciklizmom, osnivaju klub biciklista “Bike Club Austria” i kreću u avanturu.

„Ideja da putujemo Beč – Srebrenica došla je od našeg predsjednika kluba Esada Bukarića. Putovanje traje 3 dana. U ekipi nas je bilo šesnaest biciklista i dva logističara, a od Bihaća do Srebrenice priključili smo se tradicionalnom maratonu gdje je bilo oko 350 učesnika”.

Pripreme su intenzivne i moraju se spremati kako fizički tako i psihički, jer da bi ostvarili cilj, Ernad kaže, mora se prije svega steći snaga odlučnosti.

„Zaista je za vožnju biciklom na duge staze potrebna jaka volja. Psihički se moramo pripremiti i voziti sedam dana po šest sati bez prestanka. Naravno i biciklo mora biti dobro i napravljeno u te svrhe”.

Njegova najdalja destinacija prije Srebrenice bila je od Beča do Welsa (grad u Austriji) i nazad, koju je prešao za dva dana a koja je iznosila 565 km. Kaže da je i prije nego će doći u Beč želio da se oproba u ovom sportu jer dok vozi biciklo na duže destinacije dobija osjećaj slobode. Uskoro planira još jednu dužu destinaciju nakon koje će doći u svoj rodni grad, Novi Pazar.

„Planiram ići turu Adriom – Beč – Graz – Trst, spustiti se Adriom do Kotora, onda Žabljakom sve do Ulcinja, a onda kući, u Novi Pazar“.

Foto: Ernad Šabotić – Obavljanje namaza (molitve) u Srebrenici.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime