19/04/2024
9.9 C
Novi Pazar

Novi Pazar – grad od 120 000 stanovnika i jednim bazenom

Meteorolozi su ovih dana najavili crveni meteo alarm, a ako je suditi po najavljenim prognozama u narednim danima Srbiju i Novi Pazar očekuju temperature od 34 do 37 stepeni.

Građani Novog Pazara, osvježenje  u gradu jedino mogu pronaći na gradskom bazenu koji se nalazi u centru grada i koji je ujedno i jedini bazen u gradu sa preko 120 000 stanovnika. Postoji još par manjih bazena u novopazarskoj banji, ali kapaciteti tih bazena su veoma mali da se zadovolji broj kupača koji bi koristili usluge bazena u ovim tropskim danima.

Malo je javnosti u Srbiji poznato da je Novi Pazar jedini grad u Srbiji u kome postoje odvojeni termini na bazenima za muškarce i za žene.

Pa tako muškarci na gradskom bazenu mogu da se kupaju svakog dana od 11 do 15 i od 17 do 19 sati, a jedini ženski termin je po najvećoj vrućini, od 15 do 17 časova i muškarcima je tada strogo zabranjen ulazak. Pored toga što je muškarcima kupanje zabranjeno u tom terminu, gradski bazen je ograđen kako muškarci koji prolaze pored bazena ne bi mogli da vide svoje sugrađanke dok plivaju ili se sunčaju na gradskom bazenu.

Ovakav raspored termina i odvajanje muškaraca i žena uveden je poslednjih 15 godina, od kada kako, kažu sagovornici, posebno raste interesovanje za verske obaveze koje nalaže vjera Islam, čijih je sljedbenika u ovom gradu većina.

Oni novopazarci koji sa svojim djevojkama, suprugama ili drugaricama žele da zajedno provode vrijeme na bazenima, obično budu primorani da takvu vrstu zabave potraže u obližnjoj Raški, Jošaničkoj banji ili pak na Kopaoniku.

Nadležne institucije u ovom gradu kažu da nisu oni ti koji treba da odlučuju kako će bazeni raditi i raspoređivati termine, jer u gradu postoji samo jedan olimpijski bazen, koji se poslednjih godina uglavnom daje u zakup privatnim licima koji se iz sezone u sezonu mijenjaju.

Novopazarcima je obećano će se u ovom gradu napraviti i zatvoreni bazen koji je prema najavama vlasti u ovom gradu trebao biti gotov još u decembru 2012. godine. Ali je na tom mestu, na kojem je do prethodne godine stojala i tabla sa projektom bazena sada izgrađen park.

Foto: Irfan Ličina – Gradski bazen, Novi Pazar

Ostaje pitanje gdje da novopazarci pronađu  svoj kutak osvježenja od tropskih dana koji nas ovog ljeta očekuju, obzirom da je jedan jedini bazen u ovom gradu mali da primi sve zainteresovane kupače kojih je sigurno mnogo više od onog broja koji trenutno koristi usluge bazena u ovom gradu.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime