29/03/2024
10.2 C
Novi Pazar

Novi Pazar: Profesori optužuju rektora za nezakonit otkaz

Profesori Fadil Škrijelj i Mersudin Mulić optužili su danas rektora Državnog univerziteta u Novom Pazaru Miladina Kostića da je njih i Veru Vukanić, kako su rekli, nezakonito otpustio.

Oni su u izjavi za radio Sto plus rekli da smatraju da im se Kostić na taj način “sveti i kažnjava ih”, jer su od Ministarstva prosvete zatražili tumačenje da li Kostić, na osnovu Zakona o visokom obrazovanju, sa 68 godina starosti ima pravo da se kandiduje i bude rektor Univerziteta.

“Ministarstvo nam je odgovorilo da osoba posle 65. godine, bilo da je u radnom odnosu na neodređeno ili je prekidala taj radni odnos, ne može biti kandidat za rektora. Nakon toga, on je odustao od kandidature, a nas je počeo da kažnjava, doživljavali smo finansijski mobing, da bi nam na kraju, pred sam odlazak na kolektivni odmor, uručio otkaz”, kazao je Mulić.

On je dodao da Kostić i Državni univerzitet krše Zakon o visokom obrazovanju i na taj način što Kostiću sa navršenih 65 godina nije raskinut ugovor o radu na neodređeno, a kasnije potpisan novi, na određeno, ukoliko smatraju da je neophodan toj ustanovi.

Profesor Škrijelj je istakao da su se Ministarstvu prosvete i Odboru za obrazovanje Skupštine Srbije obraćali više puta, uz molbu da pošalju prosvetnu inspekciju kako bi konstatovali, kako naglašava, nezakonit rad Kostića, ali da se to do danas nije desilo.

U izjavi za radio Sto plus Kostić je naveo da su doktori Škrijelj i Mulić, kao zaposleni sa punim radnim vremenom na Državnom univerzitetu, istovremeno obavljali i privatnu praksu što je, kako je naglasio, suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime