19/04/2024
9.9 C
Novi Pazar

Prvi festival raftera sa Balkana 21. avgusta na reci Tari

IZVOR:Beta

Prvi festival raftera sa Balkana “Vikend za reke”, biće održan na reci Tari 21. avgusta u Bastasima u Bosni i Hercegovini, kako bi se ukazalo na neophodnost zaštite reka na Balkanu, nekih od poslednjih slobodnih tokova u Evropi, najavila je danas Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF).

Rafting na Tari organizuju klubovi KES “Pustolov” i “Tara-Raft” uz podršku WWF Adrije i Medjunarodne rafting federacije, da se ukaže i na važnost očuvanja Tare i svih njenih vrednosti koje će biti izgubljene ako se nastavi sa predloženim razvojem hidroelektrana.

U saopštenju se podseća da je Unesko 1977. godine reku i kanjon proglasio rezervatom biosfere, prepoznajući njenu raznovrsnu floru i faunu, različita staništa i ukupne prirodne i kulturne vrednosti.

Nazvana “Suzom Evrope”, kako je navedeno, reka Tara ima veliki potencijal za održivi razvoj, podržavajući aktivnosti kao što su ekološki turizam, rafting i vožnja kajakom, planinarenje i kanjoning, ali je sve dovedeno u opasnost zbog “veoma razornih planova za izgradnju tri hidroelektrane na reci Drini, jednom od glavnih izvora Tare”.

Ukazano je da bi planirane hidroakumulacije nepovratno devastirale 30 kilometara reke Drine i imale štetan uticaj i na Taru, i da je celi proces planiranja bio ispunjen brojnim nedoslednostima, nedostatkom transparentnosti i odgovarajućim učešćem javnosti, kao i nejasnim izvorima finansiranja.

Kako se dodaje, uzimajući u obzir složenu političku organizaciju u BiH, praćenu činjenicom da obe reke stvaraju prirodne granice prema susednim zemljama, predloženi projekat pojačava političku podelu budući da nisu svi donosioci odluka pravilno konsultovani.

Takodje, u javnosti nisu objavljene studije izvodljivosti koje dovode u pitanje celokupnu svrhu i održivost projekta.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime