18/04/2024
11 C
Novi Pazar

Štada: Pandemija uticala da Evropljani više vode računa o svom zdravlju

IZVOR:Beta

Zdravlje je na vrhu liste prioriteta gradjana u Evropi – 84 odsto Evropljana veruje da je zdrav način života, koji uključuje uravnoteženu ishranu i sport, bitan – podaci su ovogodišnjeg istraživanja Štada grupe, u okviru koje posluje domaći Hemofarm, objavljeno je danas.

Istraživanje, koje je sprovedeno na više od 30.000 ispitanika u 15 zemalja uključujući Srbiju, pokazalo je da 89 odsto ispitanika iz Srbije smatra da je zdrav stil života važan za opšte stanje osobe, a svega pet odsto gradjana priznalo je da je tokom pandemije živelo manje zdravo nego ranije.

Za treći medjunarodni Zdravstveni izveštaj Štade Institut za tržišna istraživanje Kantar anketirao je gradjane starosti od 18 do 99 godina u 15 zemalja – Austriji, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Poljskoj, Portugalu, Rusiji, Srbiji, Španiji, Švajcarskoj, Ukrajini i Ujedinjenom Kraljevstvu –  istražujuću kako je pandemija promenila poglede i odnos Evropljana prema ličnom zdravlju.

Većina Evropljana navela je da su pandemiju videli kao priliku da usvoje zdraviji način života, 23 odsto poručivalo je više zdravstvenih proizvoda preko interneta, 21 odsto tražilo je dodatne savete u apotekama i pravilo kućne zalihe, dok je 16 odsto koristilo tzv. fitnes aplikacije.

Istovremeno, 30 odsto gradjana u 15 evropskih zemalja priznalo je da se držalo ranijih zdravstvenih navika.

Kako je navedeno, gotovo polovina Evropljana usvojila je zdraviji način ishrane tokom protekle godine.

Prema sopstvenom priznanju, 42 odsto ispitanika u Evropi kupovalo je više svežih i visoko kvalitetnih proizvoda, iskazujući spremnost da investira čak i više u zdravu ishranu, dok su gradjani Srbije bili iznad evropskog proseka, jer je 54 odsto njih navelo da je tokom pandemije više novca trošilo za kupovinu sveže i kvalitetnije hrane.

Istraživanje Štada grupe je pokazalo i da kada se govori o zdravoj ishrani kao trendu, prednjače Španija i Portugal, slede Poljska, Rusija i Francuska, dok je Srbija na 6. mestu.

Otprilike svaki treći Evropljanin uključio je neki oblik fizičke aktivnosti u svoje slobodno vreme i pokušao da više vežba u poslednjih nekoliko meseci (35 odsto).

Mnogi Evropljani u protekloj godini isprobali su novi trend u sportu ili dijeti, medjutim 17 odsto njih takodje kaže da još nisu otkrili “pravi” sport za sebe, istovremeno skoro trećina ispitanika iz Srbije (29 odsto) rekla je da se tokom pandemije više bavila sportom nego ranije, dok je osam odsto gradjana Srbije izjavilo da ništa nije menjalo u svojoj rutini i odnosu prema zdravlju.

Dodaci ishrani su, takodje, bili visoko na listi izbora zdravog načina života.

Istraživanje je pokazalo da čak 73 odsto Evropljana kupuje i koristi dodatke ishrani, a 29 odsto ispitanika reklo je da su tokom protekle godine povećali unos dodataka ishrani, dok je istovremeno polovina ispitanika (49 odsto) iz Srbije rekla da je tokom pandemije povećalo unos vitamina i drugih dodataka ishrani.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime