11/12/2023
4.4 C
Novi Pazar

Agencija za sprečavanje korupcije: Ministar ne može biti predsjednik BNV

Agencija za sprečavanje korupcije ocenila je da istovremeno vršenje funkcija ministra u Vladi Srbije i većnika u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) ne predstavlja sukob interesa, ali da su funkcije ministra i predsednika BNV nespojive.

U mišljenju koje je dostavljeno radiju Sto plus navodi se da je odredbama Zakona o nacionalnim savetima nacionalih manjina propisano da članovi unutrašnje organizacije ne mogu biti članovi rukovodećih organa stranaka, izabrano ili postavljeno lice u državnim i lokalnim organima koji odlučuju o pitanjima koji se tiču rada Saveta.

“Imajući u vidu navedeno, kao i činjenicu da se član Saveta nacionalne manjine i nosilac izborne liste ne smatraju delom unutrašnje organizacije nacionalnog saveta, situacija u kojoj bi se uz javnu funkciju ministra u Vladi Srbij obavljala i dužnost člana Saveta nacionalne manjine, odnosno, nosioca izborne liste, ne bi predstavljala sukob interesa u smislu odredaba Zakona”, navodi se u mišljenju.

Izbori za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća održaće se u nedelju, 13. novembra, a nosilac liste Sandžačke demokratske partije je Husein Memić, potpredsednik te stranke i ministar turizma i omladine.

Tumačenjem Zakona o vladi i Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Agencija je utvrdila da ministarska i funkcija predsednika BNV nije spojiva.

Kao glavni razlog navedeno je što se rad Nacionalnih saveta nacionalnih manjina finansira iz budžeta Srbije, a da je Vlada predlagač zakona i budžeta, čime bi bile prekršene odredbe Zakona o sprečavanju korupcije kojima je zabranjeno korišćenje javne funkcije zarad sticanja bilo kakve koristi za sebe ili povezano lice.


Sve informacije i vijesti vezane za izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće možete čitati na našem sajtu u novoj kategoriji #IZBORI BNV 2022

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime