29/03/2024
8.3 C
Novi Pazar

Mešihat IZ u Srbiji pozvao sve liste na dogovor o zajedničkom formiranju BNV

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji pozvao je danas bošnjačke političke partije i nosioce lista na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) da prevaziđu međusobne političke razlike i postignu dogovor o zajedničkom formiranju i učešću u radu Vijeća.

U saopštenju, koje je potpisao predsednik Mešihata Mevlud Dudić, navodi se da bi formiranje jedinstvenog Vijeća bio važan korak kako bi se ostvarilo narušeno jedinstvo islamske zajednice, a što je bila “direktna posledica kontrole, partijske zloupotrebe i političkog uticaja jedne stranke na rad Vijeća”.

“Bošnjački nacionalni savet mora se izdići iznad dnevno-političkih potreba i borbe i ne sme biti produžena ruka političkih partija u njihovom delovanju, a imajući u vidu činjenicu da se na različitim listama mogu naći kvalitetni i stručni kadrovi u oblastima koje su u nadležnosti Vijeća, smatramo da je u ovom trenutku za Bošnjake u Sandžaku i Srbiji presudno važno da postoji konsenzus u pogledu funkcionisanja ovog organa”, saopštio je Mešihat.

U toj verskoj zajednici smatraju i da sastav BNV, osoba koja će ga voditi, kao i svi drugi izabrani funkcioneri moraju pokazati puno poštovanje prema Islamskoj zajednici kao “temeljnoj i najvažnijoj instituciji Bošnjaka i svih pripadnika islama u državi”.

Saopštenje Mešihata pojavilo se nakon što je Dudić dan ranije održao sastanke sa potpredsednicima Sandžačke demokratske partije i Stranke pravde i pomirenja Huseinom Memićem i Edinom Đerlekom koji su nedavno izabrani za ministre u Vladi Srbije.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime