28/11/2023
2.9 C
Novi Pazar

Preporuka za čitanje: Plutarh – Biografija Aleksandra Makedonskog

Svima koji vole antičku književnost, evo sjajnog prijedloga! Ako smo zavoljeli Homera, antičke grčke tragičare i komediografe i uopće nas fascinira helenska misao, onda će nam Plutarhova biografija Aleksandra Makedonskog zasigurno otvoriti nova i veća vrata u taj svijet.

Iako je Plutarh, kao historičar, imao za cilj da prikaže život i djelo jednog od najvećih osvajača svih vremena i ujedno jedne od najznačajnijih ličnosti u ljudskoj historiji, ovaj pisac je svojim posebnim književnim darom učinio svoje djelo izuzetno zanimljivim za čitanje. Drugim riječima, kroz maštovite i bogate jezičke izraze koji se pretaču u mudrost, upoznajemo se sa likom Aleksandra Makedonskog. Književnici se moraju oduševiti Plutarhovim darom za pisanje!

Suština Plutarhove biografije Aleksandra Velikog sastoji se u iznošenju na svjetlo glavne osobine ovog velikog osvajača, a to je nepokolebljiva želja za slavom kakvoj svijet dotad nije svjedočio. Plutarh Aleksandra Makedonskog prikazuje kao smionog i nadasve harizmatičnog vladara, izvanrednog vojskovođu, odlučnog, nepokolebljivog i neustrašivog, ali ne izostavlja ni širi kontekst radi boljeg razumijevanja okolnosti u kojima je takav njegov karakter došao do izražaja.

Čitajući Plutarhovo djelo, mi najprije pratimo hronologiju ključnih događaja koji su obilježili vladavinu Aleksandra Velikog: pohod na Persiju i glavne bitke – na Graniku, kod Isa i kod Gaugamele – koje su mu obezbijedile carsku titulu, a zatim i pohod na Indiju i povratak u Babilon gdje je proveo posljednje dane svog života.

Zatim, uviđamo da su svi njegovi pohodi pokazatelj njegove izuzetne osvajačke važnosti za svjetsku historiju, ne samo zato što je miješanjem grčke i istočnjačke kulture doveo do razvoja novog razdoblja, već i zato što je postao inspiracija mnogim kasnijim velikim osvajačima. Najzad, njegova darežljivost i težnja da obezbijedi blagostanje u Carstvu govori o njegovoj usredsređenosti na glavni cilj: proširivanje carstva i sticanje vječne slave poput Ahilejeve i Heraklove.

U tom smislu bi sljedeći Plutarhov citat mogao poslužiti kao jezgro njegove biografije Aleksandra Makedonskog: „Aleksandra je bilo nemogućno odvratiti ma od čega što je jedared naumio da čini. Jer sreća, koja je svagda bila milostiva prema njegovim planovima, učinila ga je tvrdoglavim u njegovim odlukama, a strasnost njegova duha podjarivala je njegovo častoljublje toliko da se ni činjenicama nije mogao savladati, ono je pobjeđivalo ne samo njegove neprijatelje, nego prostor i vrijeme.“ Prema tome, Aleksandar ima u velikoj mjeri da zahvali Plutarhu što i mi danas svjedočimo o njegovoj slavi, radi koje je narode proveo kroz pustinje i džungle.

Za mene je ova izuzetna biografija jedno od boljih svjetskih književnih djela. Pokušajte i vi, sigurna sam da se nećete razočarati!

Požurite, vremena je tako malo, a dobrih knjiga je toliko mnogo!


Bilsena Hadžić Pružljanin je rođena u Novom Pazaru 1997. godine. Veći dio djetinjstva je provela u selu Gujiće, gdje se i rodila njena ljubav prema književnosti. Osnovnu školu je završila u Novom Pazaru, a zatim i srednju Medicinsku školu. Ipak, ljubav prema književnosti je njegovala od malena i nikada nije prestajala da se bavi njome. Srednja škola joj je pružila mogućnost da uvidi da književnošću želi da se bavi i profesionalno, te je upisala smjer za književnost i jezik na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Trenutno je na završnoj godini studija, a primarni cilj joj je da se kroz književnu teoriju, kritiku i historiju bavi bošnjačkom književnošću.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime