28/03/2024
14.3 C
Novi Pazar

Žujović: Poštovani Pazarci zagađen vazduh skraćuje životni vijek

Na stranici “Za zdrav Novi Pazar” objavljen je video snimak dr. Dejana Žujovića u kojem se on obraća Novopazarcima i govori o posljedicama zagađenog vazduha po zdravlje.

Dr. Dejan Žujović, pulmolog, obratio se Novopazarcima putem stranice “Za zdrav Novi Pazar” i istakao da je ovaj grad među prvima u Evropi po zagađenom vazduhu, te da je štetnost takvog vazduha po zdravlje velika.

Nije normalno da živimo kraće od naših dedova ili pradedova, civilizacijiski gledano trebali bi biti viši, krupniji, dugovečniji i zdraviji od svojih predaka. Međutim, mi imamo najkraći životni vek u Evropi. Muško dete koje se danas rodilo u Novom Pazaru ima projktovani životni vek od oko od prilike 70 godina. Ovakvi podaci me iskreno uvek zabole, jedan od osnovnih uzroka za to je kvalitet vazduha koji udišemo”, kazao je Žujović.

On je istakao i podatak da je za veliki broj smrtnih slučajeva u Užicu i Valjevu odgovoran upravo zagađen vazduh, te da osim asmatičari najveći problem usled zagađenog vazduha imaju trudnice, novorođendčad i djeca.

“Svetska zdravstvena organizacija je 2018. godine saopštila da je za svaki peti smrtni ishod u Užicu i u Valjevu odgovorno zagađenje vazduha. Morate da shvatite da takav vazduh lose utiče na zdravlje vaše dece, ona češće oboljevaju od astme, imaju češće infekcije respiratornih puteva, deca u takvom ambijentu skoro nikada ne razviju pluća do kraja kako treba. Zagađen vazduh tokom trudnoće je jedan od najlošijih uticaja na plod i odgovoran je za češću pojavu male porođajne težine, učestalije prevremene porođaje i nezrelost ploda. Zagađen vazduh je odgovoran i za učestaliju pojavu naprasne smrti kod novorođenčadi”, istakao je Žujović.

U danima kada je vazduh zagađen preporuka je da se što manje izlazi iz stanova, ako baš morate da budete napolju obavezno koristite kvalitetne maske, preporuka za N95 maske, takođe se preporučuje upotreba kućnih prečišćivača vazduha.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime