19/04/2024
4.3 C
Novi Pazar

Novi Pazar: Građani predali zahteve Gradskoj upravi

Meštani naselja Mur u Novom Pazaru predali su danas zahteve lokalnoj samoupravi kojima traže obezbeđivanje trotoara, kamera i usporivača saobraćaja na nesigurnim deonicama, redovnije policijske kontrole i obezbeđivanje jasnih pešačkih prelaza na tim mestima.

Zahtevi su upućeni nakon što su na protestnom skupu “I naša deca imaju pravo da žive“ građani Novog Pazara u subotu na pola sata blokirali saobraćajnicu na mestu gde je na pešačkom prelazu stradala devojčica.

Oni su od Saveta za bezbednost saobraćaja i gradonačelnika Nihata Biševca zatražili da se na putu kroz njihovo naselje u prvom kvartalu 2023. godine obeleže i osvetle svi pešački prelazi, da se postave kamere i radari za merenje brzine, svetleći semafori sa pokazivačima brzine, urede svi trotoari i izrade usporivači saobraćaja u zonama škola.

Pored zahteva za poboljšanje bezbednosti saobraćaja kroz njihovo naselje, oni su od lokalne samouprave zatražili i da do kraja septembra 2023. godine preduzmu 10 mera koje se odnose na teritoriju celog grada.

Među tim merama su adekvatno obeležavanje svih zona škola, dečijih igrališta, vrtića, verskih objekata, zdravstvenih ustanova, postavljanje usporivača brzine u zonama gde je velika frekvencija saobraćaja i kretanje dece, starijih i osteljivih grupa, kao i formiranje zona usporenog saobraćaja u kojima će se brzina ograničiti na maksimalnih 30 kilometara na sat.

Takođe, građani zahtevaju da lokalna samouprava pripremi, usvoji i primeni sve strateške dokumente za unapređenje bezbednosti saobraćaja i dosledno, namenski, koristi sredstva od naplate kazni za saobraćajne prekršaje.

Traže i da saobraćajna policija dosledno kontroliše saobraćaj, pogotovo kontrolu brzine kretanja i alkoholisanost vozača i da se sprovedu akcije saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja za učenike.

Jedan od organizatora protesta Haris Ibrahimović kazao je da je jedan od glavnih ciljeva njihovih zahteva “spašavanje života za koje je neminovno da će se gubiti u budućnosti”.

Insistiramo da se što pre preduzmu potrebne mere. U našim zahtevima nema ničeg posebnog i to što tražimo treba da poseduje svaki normalan grad”, kazao je Ibrahimović.

On je pozdravio današnji sastanak ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića sa predstavnicima lokalne samouprave na kojem bi trebalo da budu definisani koraci ka unapređenju saobraćaja u ovom gradu.

“Drago mi je da je država pokazala interesovanje za naš problem, ali nama nije potrebno mnogo priče, već puno rada. Instistiraćemo na ispunjenju zahteva u rokovima koje smo predložili”, istakao je Ibrahimović.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime