03/10/2023
23.7 C
Novi Pazar

NIN objavio širi izbor za najbolji roman godine

IZVOR:Beta

Beogradski nedeljnik NIN objavio je danas širi izbor žirija za svoju “Nagradu za najbolji roman godine” za 2022.

Od 177 romana primljenih na konkurs, 31 ulazi u širi izbor. Lista je uređena hronološki, po redosledu stizanja prijava, saopštio je nedeljnik.

To su roman Gorana Babića ” Vidno polje”, delo Slobodana Tišme “Astal, tiš, riba, friš, život pesnika”, roman Branka Rosića “Dolazak matadora”, delo Vedrane Rudan: “Doživotna robija”.

Na spisu su i romani Jelene Lengold “Lakonogi dan”, Vladimira Jaćimovića “Povratak na Zejrek”, Danice Vukićević “Unutrašnje more” i Siniše Soćanina “Mapa oproštaja”.

Odabrani su i romani Zorana Maravić “Ne može sunce da čeka”, Bore Ćosiće “Bergotova udovica”, Milana Tripkovića “Klub istinskih stvaralaca” i Gorana Petrovića “Papir sa vodenim znakom”.

Na listi su i romani Gorana Petrovića “Ikonostas sveg poznatog sveta”, Saše Mladenovića “Kozji ustanak” i Saše Dimoskog “Izmedju svetova – Hronika sa zvučnim bukmarkerima”.

Tu su i romani Bojana Vasića “Vlastelinstva”, Ana Marije Grbić “Mrtvi na dodir”, Saše Savanovića “Novo sada”, Vladimir Mirkov Živanovića “Slepi putnik” i Olivere Zulović ” Priručnik za solidan život”.

Na listi su i dela Vladimira Kopicla “Paklena putarina”, Gorana Markovića “Doktor D.”, Predraga Crnkovića “Istorija tajnih službi u Srbiji 1835-1903″, Mirjane Drljević ” Niko nije zaboravljen i nilega se ne sećamo”.

U širem izboru su i romani Uglješe Šajtinca “Koljka i Sašenjka”, Marijane Čanak “Klara, Klarisa” Predraga Markovića “Zemunkska knjiga mrtvih” i Miloša K. Ilića ” Deca nedodjina”.

Tu su i romani Dalibora Pejića “Mesečari”, Mirjane Novaković “Mir i mir”, Vide Davidović “Mučnina: o neodrastanju”.

Žiri čine Teofil Pančić – predsednik, Marija Nenezić, Žarka Svirčev, Milena Đorđijević i Goran Korunović.

U NIN-u od 12.januara biće objavljen uži izbor, s kratkim prikazima romana.

Najuži krug i razgovore s finalistima biće objavljen 19. januara, a ime dobitnice ili dobitnika NIN-ove nagrade članovi žirija saopštiće 23. januara.

Prva NIN-ova nagrada za roman godine je dodeljena 1954. Dobrici Ćosiću za roman “Koreni”, a za 2021. je tu nagradu dobila Milena Marković za roman “Deca”.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime