25/04/2024
6.4 C
Novi Pazar

Agencija: U 13 gradova Srbije zagadjenje vazduha danima veće od dopuštenog

U Beogradu i još 12 gradova Srbije je poslednjih dana zabeleženo prekoračenje granične dnevne vrednosti koncentracija PM10 suspendovanih čestica, objavila je danas državna Agencija za zaštitu životne sredine.

IZVOR:Beta

Pored Beograda, to su Smederevo, Valjevo, Kragujevac, Kosjerić, Popovac, Čačak, Užice, Niš, Novi Sad, Novi Pazaru, Pirotu i Pančevu, navela je Agencija na svom sajtu.

Medjutim, nigde nisu evidentirana prekoračenja graničnih vrednosti koncentracija sumpordioksida, azotdioksida, ugljenmonoksida i ciljne vrednosti prizemnog ozona.

“Povećane koncentracije suspendovanih čestica PM10 i PM2.5 i meteorološki uslovi – polje visokog vazdušnog pritiska koje se formiralo nad Centralnom i Južnom Evropom i time uslovilo stabilnost atmosfere, odsustvo vetrova… doprineli su zadržavanju visokih koncentracija čestica PM10 i PM2.5 u prizemnom sloju atmosfere”, navela je Agencija.

Ukazala je da su to razlozi prekoračenja graničnih vrednosti koncentracija suspendovanih čestica PM10, izmerenih prethodnog dana na većini mernih mesta u Srbiji.

Navedeno je da “na trenutno zagađenje nedvosmisleno utiče upotreba individualnih ložišta i toplana toplotne snage manje od 50 MW” što “na godišnjem nivou doprinose ukupnoj emisiji PM10 suspendovanih čestica u udelu od 65 odsto, a PM2.5 suspendovanih čestica u udelu od 80 odsto”.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime