09/12/2023
2 C
Novi Pazar

Novi Pazar: 46. saziv Likovne kolonije “Sopoćanska viđenja”

Izložena umjetnička djela 46. saziva Likovne kolonije "Sopoćanska viđenja" u Galeriji MMC-a Kulturnog centra u Novom Pazaru.

IZVOR:SnewS

Pored živopisnih slika ljubitelji umjetnosti imaju priliku da vide djela grafičkog dizajna, karikature, skulpure i umjetničke instalacije.

Selektorka saziva, istoričarka umjetnosti Sonja Milićević je u prospektu izložbe, pod naslovom stiha Ivana V. lalića, “Prostor je samo vreme na drugi način vidljivo”, navela da se u smislu programskog koncepta i ciljeva kolonija nije mijenjala tokom godina, da je njen identitet izgrađen na osnovama tradicionalnih likovnih tehnika, ali i da je umjetnost, kao vitalna disciplina ljudskog duha odslikavala sve društvene promjene.

“Ostali su nadahnuti istovetnim prostorom i prožimanjem različitih kultura, radove stvarali naknadno, u svojim ateljeima i okvirima sebi svojstvenih poetika, medijima i umjetničkih disciplina ili su u vlastitim umjetničkim stavovima, na ranije nastalim radovima, prepoznavali nešto što je moglo biti isprovocirano upravo u interkulturalnoj sredini sa iznenađujuće cirkulacijom ljudi kakav je Novi Pazar”, navela je Milićević.

Istakla je da selektorskoj zamisli ovogodišnji saziv kolonije okupio umjetnike različitih senzibiliteta i praksi, s ciljem da podsjeti da umjetnost nije samo skup radova pokazan na izložbi (i kasnije sabran u zbirci).

“Umjetnost ima specifičnu moć komunikacije i zapravo je nevidljiva emocionalna reakcija koja se dešava između gledaoca, umjetnika stvaraoca i umjetničkog djela. Umjetnost je ta koja, na određenom prostoru uokviruje naša saznanja i iskustva, u mjeri koja je veća od opipljive, ona je ta koja prevazilazi vijekove i vremenom postaje dio kolektivnog pamćenja”, poručila je.

Devet učesnika ovogodišnje kolonije bili su likovni umjetnici iz zemalja regiona: Biljana Keković iz Podgorice, Nela Hasanbegović i Danijel Premec iz Sarajeva, Željka Momirov, Marko Lađušić, Nina Ivanović iz Beograda, kao novopayarski umjetnici Muriz Čoković, Rešad Prtinac, Muhamed Đerlek Max .

Koloniju je finansiralo Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Novi Pazar.

Foto: SnewS i Galerija MMC

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime