19/03/2024
9.2 C
Novi Pazar

U Sandžaku se danas obilježava Dan novinara

Bošnjačko nacionalno vijeće će organizovanjem tribine obilježiti 1. februar, Dan novinara Sandžaka.

Novinari Sandžaka, kao i svi medijski radnici, danas obilježavaju Dan novinara, koji se obilježava u znak sjećanja na izlazak prvog broja lista Sandžak.

Prvi list “Sandžak” izašao je u Prijepolju, 1. februara 1932. godine i sadržao je tekstove usmjerene na kulturno i ekonomsko podizanje Sandžaka, a urednik tada bio je Milivoje Žugić, istaknuti intelektualac i novinar iz Prijepolja.

Važno je naglasiti da je štampe u Sandžaku bilo i prije pomenutog lista, te nalazimo da je postojao list pod nazivom”Lim” koji je izašao u Pljevljima 1909. godine, a urednik je bio Mehmed Kamil. Nakon ovog lista, pominje se i list “Hak” koji je prvi put izašao iz štampe 1922. godine,a čiji je osnivač bila politička stranka Džemijet.

List “Sandžak” je često mijenjao ime, upravo zbog različitih političkih pritisaka na njegovo pisanje i izdavanje koje je uticalo tada na društvo. Veliki značaj dao mu je i ugledni intelektialac Sretan Vukosavljević, koji je u Drugom svjetskom ratu bio na čelu Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka.

Danas u Sandžaku printano novinarstvo gotovo da i ne postoji, ali svakako dolaze nove generacije koje u medijima govore, pišu i rade različite reportaže i priče o Sandžaku.

Novina “Sandžak” je ostavila poseban pečat u razvoju pisane riječi, novinarstva u Sandžaku, ali i na druga društvena polja u ovoj regiji, zbog čega se, između ostalog, dan osnivanja ovog medija posebno obilježava.

Bošnjačko nacionalno vijeće ovaj datum tradicionalno obilježaba i ove godine kada će organizovati tribinu pod nazivom “Mediji u Sandžaku – Sandžak u medijima”.

Tribina će se održati 1. februara (srijeda) u 19 sati, u Glavnom uredu Vijeća, a prisutnima će se na početku obratiti i dr. Misala Pramenković, predsjednica Vijeća.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime