26/04/2024
4.9 C
Novi Pazar

Sandžak na nogama – Jedinstveni u pomoći Turskoj i Siriji

Snažan zemljotres koji je odnio na hiljade života desio se u južnom dijelu Turske i Siriji u ponedjeljak 6. februara. Nakon ovog desio se još jedan zemljotres približno iste jačine. Svijet se, od prvog dana, ujedinjuje oko jedne stvari – oko pomoći narodu Turske i Sirije, a na listi sa tim ciljem je i Sandžak.

Mediji i društvene mreže, preplavljeni su ovih dana potresnim fotografijama iz južnog dijela Turske i Sirije gdje su se desila dva snažna zemljotresa 7,8 i 7,5 stepeni Rihtera. Na hiljade je nastradalih, za mnogima se i dalje traga ispod ruševina, materijalna šteta je velika, a manji potresi, prema našim saznanjima, i dalje traju. Spasilački timovi širom svijeta krenuli su put Turske kako bi pomogli, a mnoge organizacije, među kojima su i organizacije iz Sandžaka, organizuju prikupljanje pomoći narodu Turske i Sirije.

Grad Novi Pazar odvojio je dvadeset hiljada eura za pomoć Turskoj i Siriji. Opština Tutin objavilja je na svojim zvaničnim stranicama žiro račune za prikupljanje sredstava i pozvala građane da od 9. februara doniraju neophodne stvari u blizini Doma omladine gdje će biti parkiran kamion.

U Sjenici su građani pokrenuli akciju prikupljanja nove odjeće, obuće, stvari za bebe i djecu, a i u Rožajama se takođe prikupljale nove stvari koje su neophodne u ovom trenutku ljudima u Turskoj i Siriji, a kamion je bio spreman već tokom jednog dana.

Islamske zajednice (u Srbiji i Srbije) su, reklo bi se, konačno jedinstvene, makar kada je u pitanju pomoć za narod Turske i Sirije. Pokrenute su akcije unutar ovih organizacija, a u petak će nakon džume namaza u svim džamijama biti postavljena sedžada za prikupljanje pomoći.

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka će od sutra krenuti i u akciju prikupljanja zimskih stvari koje će kamionom biti dostavljene Turskoj.

U Novom Pazaru, više organizacija pokrenulo je akciju prikuljanja pomoći koja će se slati na mjesta ugrožena zemljotresom. Samo u toku jednog dana prikupljene su stvari za slanje velikim kamionom i veliki iznos novčanih sredstava, a akcija se nastavlja do kraja ove nedjelje.


Organizacija „Put sredine“ pokrenula je akciju prikupljanja novih stvari, odjeća, obuća, pelene, topli prekrivači, koje su se sortirale u velikom kamionu, a koji je već prvog dana, nakon nekoliko sati, bio napunjen. Akcija u kojoj je kamion u centru grada za dostavljanje pomenutih, novih stvari bila je nastavljena i danas kada se nakon par sati kamion napunio i time se obezbijedio još jedan za slanje.

Udruženje Svetionik, koje je prepoznatljivo po svojoj transparentnosti, ovaj put u mreži sa velikim organizacijama iz Srbije, prikuplja novčana sredstva za pomoć. Samo u toku jednog dana prikupljeno je više od 31 000 eura, a trenutno stanje donacija ovom udruženju može se pratiti u svakom trenutku.


Udruženje En – Nisa, koje je prepoznatljivo u Sandžaku po davanju podrške samohranim majkama, takođe je jedno od udruženja koje je pokrenulo akciju prikupljanja pomoći, a akciju je pokrenuo i Crveni krst Srbije.



Organizacije “Otvorena ruka” i “Sevap” takođe rade na prikupljanju neophodnih stvari i pozovaju građane da ih dostave u Dom omladine.

U saradnji sa Konzulatom R. Turske u Novom Pazaru, građanke Novog Pazara, Selma Manić i Nerma Hoćanin objavile su žiro račune na kojima se takođe može uplatiti donacije.

Iz Prijepolja je na put Turske, uz ekipu Bosne i Hercegovine, pošao Dino Bašović koji je ranije završio sve pripreme za vanredne situacije, a ujedno je, prije par godina, završio studije upravo u Turskoj.

Spasilačka ekipa iz Bosne i Hercegovine na aerodromu u Istanbulu.


Takođe, dobro organizovane ekipe iz Srbije već se nalaze na terenu u Turskoj uz ekipe koje su došle iz cijelog svijeta.

Pomoć ovim zemljama pristiže iz cijelog svijeta, a spasioci rade bez prestanka kako bi spasili što veći broj ljudi koji su zaglavljeni ispod ruševina.

Sandžak je, kao i uvijek, pokrenuo najmasovnije prikupljanje pomoći, što još jednom pokazuje da je ova regija uvijek jedinstvena kada je u pitanju upućivanje pomoći i davanje podrške onima koji se nalaze u teškoj situaciji.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime