25/04/2024
7.6 C
Novi Pazar

Milan Mladenović (EKV) počasni građanin Sarajeva

Gradsko veće Sarajeva na današnjoj sednici usvojilo je odluku kojom je Milan Mladenović, frontmen nekadašnje beogradske grupe "Ekatarina Velika", posthumno proglašen počasnim građaninom Sarajeva.

IZVOR:Beta

Odluka je doneta jednoglasno, sa 25 glasova za, čime je frontmen “EKV”, 29 godina posle smrti, dobio priznanje u gradu u kojem je proveo deo detinjstva.

“Milan Mladenović je arhetipska pojava na rok sceni bivše Jugoslavije. Njegovo delovanje u velikoj je meri obeleženo i borbom protiv narastajućeg primitivizma krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka. Borio se za mladost koja je zenit doživela pred početak mračnih ratnih godina”, navedeno je u predlogu odluke koji je Gradskom veću Sarajeva uputio Toni Vukadin.

U odluci je još istaknuto da je Mladenović tokom devedesetih godina protivio ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i da je svoj antiratni angažman nastavio kroz sastav “Rimtutituki”, koji su činili brojni beogradski muzičari, a koji je nastao kao revolt zbog dešavanja na prostoru bivše zajedničke države.

Dodaje se da je 1993. godine odbio da nastupa u Banjaluci, zbog, kako je navedeno, revolta što je srušena banjalučka džamija Ferhadija.

Milan Mladenović preminuo je 5. novembra 1994. godine u Beogradu, u 36. godini života.

Podsjećamo, EKV je 1992. godine osvojila nagradu “Grupa godine”, tada je Milan Mladenović u toku preuzimanja nagrade pozvao sve na minut ćutnje za sve koji su poginuli u ratu, koji kako je kazao tada, nema smisla.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime