26/04/2024
4.9 C
Novi Pazar

U BiH se obilježava 1. mart – Dan nezavisnosti – čestitke uputili i lderi bošnjačkih partija u Sandžaku

Širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta gdje god žive Bosanci i Bosanke, danas se obilježava 1. mart – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje 1. marta – Dana državnosti Bosne i Hercegovine počelo je intoniranjem himne i podizanjem državne zastave na sarajevskom brdu Hum, a svečanosti su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kao i predstavnici vlasti Kantona Sarajevo i gradskih opština.

Ovaj blagdan predstavnicima u vlasti BiH kao i svim građanima i građankama BiH čestitali su i politički predstavnici građana Sandžaka.

Predsjednik Sandžačke demokratske akcije, Sulejman Ugljanin, uputio je čestitku kojoj izražava želju da Bosna i Hercegovina bude punopravna članica Evropske unije i Nato saveza.

“Želja mi je da Bosna i Hercegovina, kao suverena, jedinstvena i demokratska država, zasnovana na vladavini prava, pravnoj sigurnosti i jednakosti pred zakonom bude punopravna članica Evropske unije i NATO saveza”, kazao je Ugljanin.

Na čestitku Ugljanina negativnu reakciju uputila je Predsedavajuća Predsedništva i srpski član Predsedništva Željka Cvijanović, koja je danas u Azerbedžanu.

Ona je na svom instagram profilu negirala Dan državnosti BiH i istakla da ne prima čestitke jer njoj nije praznik.

Ovaj datum čestitala je i predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Misala Pramenković i poželjena građanima i građankama BiH da u miru i stabilnosti nastave graditi svoju građansku državu u kojoj će, kako se navodi, bogatstvo različitosti biti temelj poštovanja.

Čestitku je uputio i predsjednik Stranke pravde i pomirenja, Usame Zukorlić.

„Budućnost Bosne i Hercegovine je u integraciji, povezivanju, razumijevanju i zajedničkom nastojanju da generacijama koje dolaze se osiguraju uslovi za izgradnju društva utemeljenog na evropskim vrijednostima i standardima, u kojem će dijalog i uzajamno uvažavanje naših različitosti biti temelj boljitka za sve.“

Dan nezavisnosti BiH, praznuje se samo u Federaciji BiH, dok je u Republici Srpskoj običan radni dan.

Na današnji dan 1992. je u BiH održan referendum na kojem se 63,6 odsto gradjana izjasnilo da želi nezavisnu BiH i izlazak iz tadašnje SFRJ.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime