29/03/2024
7 C
Novi Pazar

SDA Sandžaka: Zbog naziva bosanskog jezika “bošnjačkim” ministar Ružić da uputi izvinjenje

SDA Sandžaka je saopštlla da najoštrije osuđuje uvrjedljivu izjavu ministra prosvjete u Vladi Republike Srbije Branka Ružića, koji je, kako se navodi, po ko zna koji put, bosanski maternji jezik Bošnjaka naziva „bošnjačkim“.

IZVOR:Behar TV

Povodom informacije za medije ministarstva prosvjete Republike Srbije, nakon sastanka srpskog ministra Branka Ružića sa predsjednicima nacionalnih vijeća nacionalnih manjina u Srbiji, u kojoj ministar Ružić, bosanski maternji jezik naziva „bošnjačkim“, Stranka demokratske akcije Sandžaka je ocjenila da postupak ministra Ružića predstavlja kontinuitet velikosprske politike.

“Ministarstvo prosvjete u Republici Srbiji upotrebom naziva „ bošnjački jezik“ nastavlja da negira bosanski maternji jezik, i na ovaj veoma drzak i grub način vrijeđa Bošnjake u Republici Srbiji.”, ističu iz SDA Sandžaka i podsjećaju da u Zakonu o ratifikaciji Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima jasno stoji da „ u skladu sa članom 2. stav 2. Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima, Srbija prihvata da su u Republici Srbiji manjinski jezici: albanski, bosanski, bugarski, romski, rumunski, rusinski, mađarski, slovački, ukrajinski i hrvatski jezik.

“U skladu sa tim, tražimo hitno izvinjenje ministra prosvjete Branka Ružića svim Bošnjacima u Srbiji i ispravku informacije za medije koja je objavljenja na sajtu Vlade Republike Srbije”, poručeno je iz SDA Sandžaka.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime