25/04/2024
8.8 C
Novi Pazar

Babić: Korak po korak do bolje komunikacije novinara i pravosudnih organa

Pravnica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Marija Babić ocenila je danas u Novom Pazaru da je neophodno, korak po korak, unapređivati komunikaciju kako bi se uspostavio odnos poverenja između novinara i predstavnika pravosudnih organa.

Ona je nakon odvojenih sastanaka sa novinarima i predstavnicima Osnovnog i Višeg tužilaštva u Novom Pazaru kazala da je neophodno pronaći “zajednički jezik” kako bi došlo do otvaranja pravosudnih institucija za medije, ali i do unapređenja bezbednosti novinara.

“Predstavnici pravosudnih institucija smatraju da su otvoreni za medije, što iz percepcije novinara nije dovoljno, a to pokazuju i podaci o bezbednosti novinara i statistika Poverenika o postupanju po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Ima dobrih stvari, zavisi od sudova i tužilaštava, ali svakako postoji mogućnost da se sve to unapredi”, rekla je Babić.

Novinari iz Novog Pazara uglavnom su se žalili na nedostatak pravovremenih informacija iz pravosudnih organa, neodržavanje konferencija za novinare i neizdavanje saopštenja za javnost, kao i nedovoljnu angažovanost na unapređenju bezbednosti novinara.

Predstavnici Osnovnog i Višeg tužilaštva naveli su da su otvoreni za medije, da redovno odgovaraju na upite novinara, kao i da su spremni da se saradnja unapredi zbog čega će uskoro održati neformalni sastanak sa novinarima.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime