20/04/2024
2.3 C
Novi Pazar

Kina pozvala SAD da prestane sa ‘neopravdanim napadima’ na TikTok

Kina je pozvala danas SAD da prestane sa "neopravdanim napadima" na aplikaciju TikTok posle poziva američke vlade da se kineska matična kuća odvoji od te aplikacije ili će ona biti zabranjena iz razloga nacionalne bezbednosti.

IZVOR:Beta

Prema listu Vol Strit džurnal, Bela kuća je postavila ultimatom da, ukoliko TikTok ostane deo kineske grupe BajtDens (Byte Dance), aplikacija će biti zabranjena u SAD.

TikTok je potvrdio za Frans pres da je američka vlada preporučila da kompanija prekine vlasništvo u TikToku.

Vašington do sada nije dao dokaze da TikTok preti nacionalnoj bezbednosti SAD, rekao je juče portparol kineske diplomatije Vang Venbin. 

“SAD treba da prekinu širenje lažnih vesti o pitanju bezbednosti podataka, prekinu neopravdane napade (na TikTok) i obezbede otvoreno trgovinsko okruženje, ravnopravno, pravedno i bez diskriminacije prema stranim firmama”, dodao je portparol.

Kritičari optužuju TikTok da daje kineskim vlastima pristup podacima korisnika iz celog sveta što uprava Tiktoka negira.

Bela kuća je već zabranila zaposlenim u saveznim institucijama da imaju aplikaciju na svojim telefonima, primenjujući zakon ratifikovan početkom januara.

Evropska komisija i kanadska vlada nedavno su doneli slične odluke za mobilne telefone svojih zaposlenih. 

TikTok skladišti podatke američkih korisnika na serverima koji se nalaze u zemlji. Apolikacija je priznala da zaposleni koji su bazirani u Kini imaju pristup tim podacima, ali kako je navela u vrlo ograničenom obimu, a da nema pristup kineska vlada.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime