16/04/2024
13.9 C
Novi Pazar

Sebija Izetbegović tužila Univerzitet u Sarajevu, koji joj je poništio zvanje magistra

Sebija Izetbegović, generalna direktorka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCSU) i supruga lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića tužila je Univerzitet u Sarajevu (UNSA) zbog odluke da joj se poništi zvanje magistra.

IZVOR:Beta

Izetbegović je podnela je tužbu Opštinskom sudu u Sarajevu protiv UNSA, kojeg zastupa rektor Rifat Škrijelj, zahtevajući da se ponište odluke i rešenja kojim joj se poništava zvanje magistra medicinskih nauka.

Osim toga, ona traži odštetu od 31.000 konvertibilnih maraka (skoro 16 hiljada evra), preneo je sarajevski Avaz.

Advokati Sebije Izetbegović naveli su da je u Matičnoj knjizi magistranata na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, za godine od 1964. do 1998 pod rednim brojem 437, upisano da je Izetbegović 19. marta 1998. godine odbranila magistarski rad “Efekti ishrane trudnica na incidenciju malformacija novorodjenčadi za vreme rata u Sarajevu” i da je tako stekla naučni stepen magistra nauka.

Senat UNSA-e je prošle sedmice doneo odluku da poništi zvanje magistra, jer ona, kako je navedeno, nije ispunila sve obaveze na postiplomskom studiju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu “na način i prema postupku koji je utvrdjen propisima iz oblasti visokog obrazovanja koji su bili na snazi u vreme sticanja diplome magistra, odnosno da nije ispunila propisane uslove za sticanje odgovarajućeg stručnog naživa magisitra nauka”.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime