20/04/2024
2.3 C
Novi Pazar

Vanredni izbori u Crnoj Gori 11.juna

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović odlučio je da prevremene paralamentare izbore raspiše za 11. jun.

IZVOR:Beta

Đukanović je to saopštio na današnjoj konferenciji za medije, dodajući da se “sve vreme istrajno držao Ustava”.

On je rekao da je Crnoj Gori “preko potrebna normalizacija društvenih okolnosti kako bi povratila društveni prestiž koji je mukotrpno sticala od obnove nezavisnosti”.

Đukanović je juče doneo odluku da raspusti parlament na osnovu spornih izmena zakona o predsedniku, kojim se deo nadležnosti šefa države u predlaganju mandatara za sastav vlade prenosi na Skupštinu,a  koje je i sam kritikovao i ocenjivao kao neustavne.

Ipak, morao je shodno Ustavu da potpiše Zakon nakon što ga je parlament drugi put usvojio čime je to zakonsko rešenje postalo deo pravnog sistema. Na osnovu izmena tog zakona je poslanik i bivši diplomata Miodrag Lekić pokušao bezuspešno da sastavi novu vladu.

Pojedini pravnici i političari dovode u pitanje pravni osnov raspuštanja parlamenta. Sporni zakon je pred Ustvanim sudom.

Na pitanje šta ako se Zakon o predsedniku proglasi neustavnim, Đukanović je danas rekao da se u ovom slučaju pozvao na Ustav Crne Gore. Ističe da odluci nije pribegao nepromišljeno, već nakon detaljnih konsultacija sa timom pravnika.

“U ukazu koji sam doneo juče taj zakon se ne pominje. Međutim taj zakon je deo pravnog sistema Crne Gore i biće dok god ga ne isključi Ustavni sud. Ozbiljan odnos prema pravnopolitičkoj realnosti me navodi na rezon da je taj zakon u pravnom sistemu. Oni koji su ga doneli su kreirali neustavna rešenja želeći da zaobiđu instituciju predsednika ne slažući se sa mnom”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, dijalog sa političkim partijama je počeo.

“Čuli ste od mog sagovornika (lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića) sinoć da su imali poziv da uđu u vladu. Što se mene tiče taj dijalog će se voditi bez obzira što ko o tome misli. Daleko je to još uvek od saradnje, ali to ne znači da ne treba razgovarati”, rekao je Đukanović.

Komentarišući izjavu ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da ne bi trebalo objaviti ukaz o raspuštanju Skupštine u Službenom listu, Đukanović je rekao da to ne zaslužuje komentar, ali da potvrđuje da za njih postoje samo interesi.

“Marginalci će 11. juna da idu na marginu i neće moći više da zlorabe tehničku vladu”, poručio je Đukanović.

Na pitanje hoće li se povući s partijske funkcije ako bude izabran za predsednika, najavio da će DPS ove godine dobiti novog lidera.

“Znate da se za 2023. godinu, dva ili tri meseca nakon završetka predsedničkih i parlamentarnih izbora organizuju izbori i u DPS-u, gde će članovi odlučivati o rukovodstvu”, kazao je on.

On je kazao da je nakon poslednjih parlamentarnih izbora želeo da se povuče sa vrha DPS-a, ali da je procena na kongresu te stranke bila da je zbog radikalne smene generacija potrebno da ostane na čelu partije.

“Tada smo kazali da su to dve godine, te dve godine su istekle, tako da smo kazali da nije najvažnije sad da se biramo unutar partije. Šezdeset ili 90 dana nakon parlamentarnih izbora, organizuje se procedura u kojoj će novozainteresovani kandidati preuzeti kormilo DPS-a”, kazao je Đukanović.

Đukanović je, na pitanje novinara, rekao da je moguće da se popis stanovništva obavi u ovoj godini, ali da bi racionalnije bilo ovu godinu osloboditi popisa zbog izbora.

“Zakazivanjem izbora stvorićemo uslove da Crna Gora do kraja juna dobije vladu, pa ako bude postignut konsenzus u parlamentu da se realizuje popis, mogli bismo i to”, kazao je on.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime