13 C
Novi Pazar
10/06/2023

Eskobar: Dogovor Srbije i Kosova pravno obavezujuć, fokusiranje na potpis nepotrebno

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da su u Ohridu Srbija i Kosovo postigli pravno obavezujući dogovor i da je fokusiranje na potpisivanje sporazuma nepotrebno.

IZVOR:Beta

“Fokusiranje na potpis je nepotrebno i nema materijalnog uticaja na činjenicu da imamo dogovor. Imamo sporazum i kao takvog ga tretiramo i obe strane su ozbiljno uključene”, rekao je Eskobar na onlajn konferenciji za novinare.

Dodao je da se sprovođenje dogovorenog u Ohridu od obe strane očekuje “odmah” i ponovio da namera sporazuma nije bilo međusobno priznjanje, već normalizacija odnosa.

“Primarna namera je bila da se formulišu osnovna pravila interakcije dve zemlje kako stvari poput tablica i barikada ne bi bile pretnja da se stvari otrgnu kontroli i stvori nestabilnost u regionu”, rekao je američki izaslanik.

Istakao je da su lideri Srbije i Kosova u Ohridu pokazali “veliku političku hrabrost i viziju” da se dogovor postigne.

Eskobar je izjavio da je sastanak postavio put za “mirne i konstruktivne odnose” i da je dogovor iz Ohrida “početak pomirenja Srbije i Kosova i biće tu još posla”, a dijalog kojim posreduje EU će biti nastavljen.

“Srpska strana treba da počne da priznaje kosovska dokumenta, druge nacionalne simbole i slične stvari. Kosovo treba da počne sa nacrtom njihove verzije ZSO. Ima dosta drugih obaveza, ali mislim da su ove najbitnije”, dodao je.

Na pitanje novinara da li su SAD primetile uticaj Rusije u protestima koje u Srbiji organizuju desničarske stranke i pokreti protiveći se evropskom planu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, Eskobar je rekao da ne može da potvrdi da imaju direktne dokaze.

“Ali, znamo da je Rusija preko svog onlajn prisustva, kroz dezinformacije putem medija, pokušala da doprinese ekstremnoj desnici da se usprotivi planu za normalizaciju. Tako da – da. Postoji ogroman maligni uticaj Rusije u ovom procesu”, rekao je Eskobar.

Šef evopske diplomatije Žozep Borel izjavio je u subotu u Ohridu da su Srbija i Kosovo nakon 12 sati razgovora postigli dogovor o Implementacionom aneksu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije koji je postignut 27. februara u Briselu.

Eskobar je bio posmatrač u tim pregovorima.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime