20/04/2024
13.6 C
Novi Pazar

Si: sa Putinom sam potpisao sporazum za ‘novu eru’ rusko-kineskih odnosa

Kineski predsednik Si Đinping rekao je danas da je sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom potpisao sporazum koji će doprineti da odnosi između dve zemlje uđu u "novu eru" saradnje.

IZVOR:Beta

“Potpisali smo deklaraciju o produbljivanju strateškog partnerstva i bilateralnih odnosa koji ulaze u novu eru”, rekao je Si u izjavama pored Putina posle njihovog samita danas u Kremlju. 

Putin je u izjavama pored svog visokog gosta rekao da je ekonomska saradnja Pekinga i Moskve “prioritet” za Rusiju i pozdravio “specijalne” odnose između Pekinga i Moskve.

Putin je objavio da su Kina i Rusija sklopili sporazum o velikom projektu gasovoda “Snaga Sibira dva” koji će povezati Sibir sa severozapadom Kine. 

“Svi sporazumi su zaključeni”, rekao je Putin u izjavama u Kremlju i naveo da, kada gasovod proradi, 50 milijardi kubnih metara gasa će prolaziti, namenjenih da znatno povećaju ruske isporuke tog energenta Kini.

Si je juče doputovao u posetu Rusiji, a tokom jučeračnjeg dana imao je već četvoročasovne neformalne razgovore sa Putinom. Danas su održani zvanični razgovori u Kremlju gde mu je priređen i zvaničan doček.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime