29/03/2024
7 C
Novi Pazar

Novi Pazar: Osnovana mreža ekoloških organizacija iz Srbije

Predstavnici osam nevladinih organizacija iz različitih delova Srbije osnovali su danas u Novom Pazaru "Eko blok", mrežu za čist vazduh.

Oni su tokom predstavljanja programa novinarima rekli da im je cilj da uz saradnju lokalnih institucija, koje se bave ekologijom, reše pitanje zagađenja vazduha.

Predstavnik građanske inicijative „Za zdrav Novi Pazar“ Haris Ibrahimović smatra da će osnivanje ove mreže prirodi vratiti dostojanstvo.

„Eko blok se neće samo baviti mapiranjem problema, jer za to svi znamo, već će nuditi i adekvatna rešenja. Osim toga, mapiraće one koji izbegavaju da reše problem građana, koji je alarmantan“, rekao je Ibrahimović.

Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) rekao je da je za zagađenja vazduha odgovorna država, a ne građani.

„Ako upalite 100 ložišta godišnje, a u Novom Pazaru imate 200 ili 300 hiljada, znači da taj problem neće nikada biti rešen. Za to je odgovorna država, a ne građani, a državu čine i političari koji isti vazduh udišu i građani bilo koje orijentacije i razlike, a deca oboljevaju”, rekao je Jovanović.

On dodaje da će se “Eko blok” potruditi da pomogne sa stručne i orgazicione strane da svi uoče problem, ukiliko ne znaju gde je.

Osim njih, govorili su i predstavnici ostalih organizacija koje su osnovale ovu mrežu, Centra za održivi razvoj Srbije, Revolucije iz Valjeva, Pokreta Tvrđava iz Smederevu,  Tima 42 iz Leskovca, Polekola i Inicijative Eko Barajevo.

Svi su se složili da je aerozagađenje ogroman problam današnjice, jer izaziva brojne bolesti, kao što su rak pluća, astma i druge.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime