24/04/2024
15.3 C
Novi Pazar

Novinarska mreža Zapadnog Balkana osudila pretnje novinarki N1 Žaklini Tatalović

Novinarska mreža SafeJournalists, koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osudila je danas pretnje koje je preko društvenih mreža dobila novinarka N1 Žaklina Tatalović i pozvala nadležne institucije u Srbiji da pronađu, procesuiraju i kazne odgovorne.

IZVOR:Beta

“Na ovaj način institucije treba da pošalju jasnu poruku da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo. Takođe, javnosti ukazujemo da su pretnje koje dolaze iz onlajn sfere jednako opasne kao i one koje se izgovore uživo, te da svako ima odogovrnost za ono što napiše na mrežama… Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana”, navodi se u saopštenju.

Ta organizacija je podsetila da je Žaklina Tatalović dobila prethodnih dana pretnje smrću i uvrede preko Tvitera od dve osobe.

“U porukama koje je primila navodi se, između ostalog, da bi trebalo da bude obešena i spaljena na giljotini, te je nazvana pogrdnim imenima. U drugoj poruci osoba koja upućuje pretnje najiskrenije se nada da se Rusi neće zaustaviti samo na ukrajinskim nacistima, već će doći po takve kao što je novinarka i njoj slični”, dodaje se.

Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) poručuju da takve pretnje ne čude, s obzirom na klimu koja se stvara prema novinarima u Srbiji već duže vreme i podsećaju na veliki broj napada i pritisaka na novinare.

“Pretnje i uvrede koje dobija naša koleginica Žaklina Tatalović govore jasno u kakvom neprijateljskom i opasnom ambijentu rade profesionalni novinari u Srbiji, a ti napadi takođe pokazuju kako državni funkcioneri, počev od predsednika Republike, generišu mržnju i od novinara prave mete, na koje kasnije kidišu ostrašćeni i propagandom zaluđeni pojedinci”, ocenio je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

Novinarsku mrežu SafeJournalists čine NUNS, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat medija Crne Gore.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime