25/04/2024
6.4 C
Novi Pazar

Gašenje kotlarnica na ugalj, mazut i lož ulje u javnim institucijama u Srbiji u naredne dve godine

Članovi Radne grupe za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha usaglasili su se da se u naredna 24 meseca ugase kotlarnica u javnim institucijama koje trenutno koriste ugalj, mazut i lož ulje za grejanje, a za koje postoje tehničke mugućnosti priključenja na sistem daljinskog grejanja ili na gasovod, objavila je Vlada Srbije.

IZVOR:Beta

Problem zagađenosti vazduha podeljen je na četiri osnovna segmenta: individualna ložišta, saobraćaj, energetska efikasnost i izvori zagađenja vazduha iz poljoprivrede, navedeno je u saopštenju nakon sednice Radne grupe kojoj je predsedavala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Na sastanku su utvrđeni dalji koraci koji se odnose na pošumljavanje poljoprivrednog zemljišta lošijeg kvaliteta u 10 jedinica lokalne samouprave, kao što su Beograd, Niš, Кragujevac i druge, koje spadaju u najzagađenije kada je reč o PM česticama.

Brnabić je naglasila da je neophodno ustanoviti šta će biti dodatni efekti većeg pošumljavanja i istakla da već sada postoje konkretni rezultati, ali da je namera da se mnogo više uradi u budućnosti.

Premijerka smatra da građani Srbije nisu dovoljno informisani o tome da Vlada Srbije prepoznaje ovaj problem, da intenzivno radi na njemu i da će uskoro javnosti biti predstavljen čitav Akcioni plan koji prati Program zaštite vazduha u Srbiji za period od 2022. do 2030. godine.

Članovi Radne grupe konstatovali su da je za domaćinstva jedno od rešenja subvencionisani prelazak na ekološke načine grejanja, a kada je reč o smanjenju zagađenja koje nastaje iz saobraćaja tokom ove godine biće postavljeno 10 novih elektropunjača na autoputevima.

Na sastanku je istaknuto da će se intenzivno raditi na tome da se svim građanima finansijski olakša prelazak na ekološki prihvatljive energente koji ne zagađuju vazduh.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime