20/04/2024
12.8 C
Novi Pazar

Na Pešteri finale vojno-policijske vežbe

Na privremenom poligonu „Pešter“ za dve nedelje će državnom rukovodstvu i javnosti biti prikazan deo vežbi, kao i obučenost i opremljenost snaga vojske i policije Srbije.

Ministarstvo odbrane Srbije počelo je u ponedeljak na više lokacija združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjima „Zajednički odgovor 2023“, tokom koje će vojnici i policaajci uvežbavati izvođenje napadne operacije.

Iz ovog Ministarstva je saopšteno da je opšti cilj vežbe unapređenje obučenosti i osposobljenosti snaga vojske i policije za zajedničko rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja borbene operacije, a vežba će se realizovati tokom ove i sledeće nedelje.

“Vežbe u pripremnoj fazi realizuju na matičnim lokacijama jedinica, dok će u aktivnoj fazi, zajedničke snage na stalnim i privremenim poligonima uvežbavati izvođenje borbenih dejstava i operacija”, navode u saopštenju.

Kao deo priprema za realizaciju aktivnosti na terenu prethodne nedelje je izvedena komandno-štabna vežba podržana računarskim simulacijama „Odgovor 2023“, u okviru koje je, u simuliranom okruženju, proverena osposobljenost vežbajućih komandi za planiranje i izvođenje operacija.

Na vežbama učestvuju delovi Generalštaba Vojske Srbije, Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Komande za obuku, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, kao i sastavi Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, interventne i helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime