13 C
Novi Pazar
10/06/2023

U organizaciji VKBI promovisana knjiga Usporeni genocid u Bosni autora Diega Arrie u Vijećnici Grada Sarajevo

Knjiga “Usporeni genocid u Bosni”, autora Diega Arrie, koja je predstavljena u sarajevskoj Vijećnici, autentično je svjedočenje o politici Ujedinjenih nacija, posebno Sekretarijatu i Vijeću sigurnosti, UNPROFOR-u, UNHCR-u od 1992-1995. godine. Izdavač knjige na bosanskom jeziku je Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

IZVOR:vkbi.ba

Promotori knjige, profesori Ejup Ganić, Smail Čekić i Lada Sadiković, kazali su da je Arria u knjizi iznio svoja razmišljanja o događajima u kojima je lično učestvovao, iskustva koja je doživio, a koja su ga potakla da digne glas, zauzme svoj stav, kao i lekcije koje je naučio. Moderator promocije knjige koja je održana 22. maja 2023. godine, na dan kada je 1992. godine Republika Bosna i Hercegovina primljena u punopravno članstvo UN-a, je generalni sekretar VKBI mr.sc. Emir Zlatar.

Na početku promocije prisutnima su se obratili predsjednica Upravnog odbora VKBI akademkinja prof.dr. Hasnija Tuna Muratagić, šef kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića Alija Kožljak i predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Jasmin Ademović u ime pokrovitelja Grada Sarajevo.

Na 335 strana u 10 dijelova, sa foto-dokumentacijom, Arria nudi uvode u međunarodnu politiku. Knjiga je relevantno svjedočenje o njegovoj borbi da se osigura da genocid i drugi oblici zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava ne bi i dalje razarali međunarodni poredak.

U svom obraćanju prisutnima Arria je kazao kako prije 30 godina nije mogao sanjati da će predočiti knjigu koja govori o jednoj od najvećih tragedija koja se desila na svijetu, kao rezultat i posljedica nedjelovanja međunarodne zajednice.”Ova knjiga ima jednu vrijednost, a to je što je ona nezavisna, istinita, sa istinitim prikazom onoga u čemu sam ja sudjelovao, u čemu sam bio aktivan. Čuo sam da će biti mnogo knjiga o tragediji u BiH, ali niti jedna neće imati insajdera, onoga ko je bio iza zatvorenih vrata i koji će svjedočiti onome što se dešavalo”, kazao je Arria.Ishod onoga što će se desiti u BiH, dodao je, “određen je u januaru 1992. godine kada smo nametnuli embargo na naoružanje BiH”.Vrijednost knjige, istakao je Aria, je lično svjedočenje i ona se ne rukovodi nikakvim drugim interesom “osim da pokušam da poučim i animiram mlade ljude ove države da znaju svoju historiju, a to će im biti potrebno u budućnosti“. “Vjerujem da međunarodna zajednica, općenito govoreći, eskperimentiše u BiH. Ovdje rade ono što nisu pokušali nigdje drugdje. Ovdje je aparthejd nametnut i institucionaliziran od strane UN, uz blagoslov svih. Nema niti jedne države na svijetu koja danas ima visokog predstavnika koji je iznad svih institucija države. To znači da ovo nije slobodna država”, istakao je Arria.

“Ovu državu, Bosnu, nije napravio Tito, kao što su mislili u UN-u, imate hiljadugodišnju historiju kojom trebate biti ponosni. Jevreji su nas naučili lekciji – nakon toliko godina oni i dalje pričaju o holokaustu i vi tako trebate pričati o Srebrenici”, poručio je na kraju Arria.

Ambasador Arria izrazi je posebnu zahvalnost Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca, čiji je Počasni član, na izdavanju ove knjige, gostoprimstvu koje ga je oduševilo i načinu organiziranja današnje promocije.

Osim u Sarajevu, Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca organiziraće promociju knjige u Srebrenici 24. maja, Tuzli 25. maja i Mostaru 27.maja 2023. godine.

Generalni distributer knjige za Bosnu i Hercegovinu i države regiona je izdavačka kuća Connectum iz Sarajeva gdje knjigu zainteresirani građani mogu nabaviti.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime