24/04/2024
11.4 C
Novi Pazar

Danijel Frid: Kosovska vlada izazvala krizu ali je odgovornost na Srbiji

Bivši diplomata i dugogodišnji zvaničnik Stejt departmenta Danijel Frid izjavio je danas da su trenutnu krizu na Kosovu izazvale pogrešne odluke prištinske vlade, ali da je odgovornost na Srbiji jer odbija da prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

IZVOR:Beta

“Odnosi Srbije i Kosova nisu normalni mnogo godina, i odgovornost za to je u suštini na Srbiji, jer odbija da prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Oni neće povratiti Kosovo, delom zbog godina srpskog destruktivnog nacionalizma, i represije na Kosovu, koja je dovela do NATO intervencije, koju nismo želeli”, rekao je Frid.

On je za Glas Amerike (VoA) rekao da mu deluje da je trenutna kriza izazvala bes SAD, jer je kosovska vlada donela odluku pod teškim okolnostima pogoršavajući već komplikovanu situaciju što je rezultiralo pogoršanjem američko-kosovskih odnosa.

“Nažalost, ne mislim ni da je raspoređivanje srpske vojske i demonstracija sile od velike pomoći”, izjavio je Frid dodavši da SAD ipak nisu uzele taj postupak kao razlog da “odgovornost svale na obe strane”.

Frid je rekao da je veća odgovornost na Srbiji i njenim “kontinuiranim naporima da se opire realnosti kosovske nezavisnosti”, za koju, kako je naveo, zna da je neminovna, ali iz različith razloga to ne prihvata”.

“Ali pojedinačna odgovornost za ove incidente sa zgradama opština je odluka Kosova. Vlade prave greške i nadam se da nekim delom, a možda i sveukupno, kosovska vlada to priznaje. Mislim da je jasno šta želim da kažem, ovo nije balansirana situacija. Ovo je situacija u kojoj SAD misle da je kosovska vlada napravila ozbiljnu grešku”, rekao je on.

Na pitanje da li je odluka SAD da otkaže učešće Kosova u vežbama Defender Europe opravdana, Frid je ocenio da je Vašington hteo da privuče pažnju kosovske vlade i građana što znači da su bili ozbiljno iziritirani.

“Mislim da je ovo bio način da se poruči Kosovu da ne možete da pravite problem, nepotrebni problem nama i onda samo da odšetate bez ikakve odgovornosti”, kazao je američki zvaničnik i dodao da bi kosovski premijer Aljbin Kurti trebalo da zna da je greška uzimati američku podršku zdravo za gotovo ili delovati kao da je ona permanentna.

Na pitanje da li SAD treba da budu oštrije prema Beogradu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću jer neki analitičari smatraju da on izaziva nemire Frid je odgovorio da bi Beograd pogrešio korišćenjem situacije kako bi pogoršao stvari.

“Bilo bi pogrešno za Vladu Srbije da zaključi da zato što su SAD ljute na Vladu Kosova, da je to šansa za Srbiju da pogorša stvari. Nije. Mislim da bi SAD reagovale veoma oštro i energično ako bi Srbija pokušala da zloupotrebi aktuelnu situaciju”, rekao je on.

Američki zvaničnik dodao je da Vučić koji kako navodi “igra na dve karte”, treba da bolje pogleda “svog prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina” koji nije sposoban da mu pomogne osim da bude destruktivan.

“Klađenje na Rusiju nije mudro, ona nije u poziciji da bude strateški zaštitnik Srbije… Zbog toga bi predsednik Vučić trebalo da iskoristi ovu šansu da izgradi odnose sa SAD i Evropom i bude konstruktivna snaga u procesu normalizacije”, rekao je on.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime