21/09/2023
19.7 C
Novi Pazar

Novopazarski muzej: Važno je podići svijest o značaju spomenika za svakog od nas (foto)

Muzej Ras Novi Pazar, uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture, sprovodi projekat konzervacije kamenih spomenika koji predstavljaju dragocjeni dio kulturnog naslijeđa tog kraja.

Novopazarski muzej Ras uz podršku Ministarstva kulture sprovodi projekat konzervacije kamenih spomenika za koji iz muzeja kažu da je od izuzetne važnosti.

Sama ideja za realizaciju ovog projekta vremenom je prepoznata kao izuzetno važna kako bi se ovi artefakti sačuvali od propadanja.
Spomenici potiču sa brojnih arheoloških iskopavanja koja se već godinama sprovode na teritoriji koju pokriva ovaj muzej.

“Najveći broj spomenika koje ćemo ove godine konzervirati potiče iz novopazarske tvrđave, sa zaštitnih arheoloških istraživanja severne tabije. Zatim jedan rimski iz novopazarske banje i biće nekoliko hrišćanskih nadgrobnih spomenika koji potiču iz raznih lokacija. Većina ovih spomenika izrađena je od mermera i peščara, što pruža dragocene uvide u bogatu istoriju regiona”, kazao je Vladan Vidosavljević arheolog novopazarskog muzeja Ras.

Vidosavljević je istakao da se prvi put kod nas sprovodi konzervacija kamena sa ovako stručnom ekipom te da je glavni cilj konzervacije kamenih spomenika zaštita, prezentacija i bolje sagledavanje ove izuzetne vrste kulturnog nasljeđa. Međutim, Vidosavljević izražava zabrinutost zbog nedovoljne svijesti građana o značaju ovih spomenika.

“Nažalost građani nisu svesni značaja ovih spomenika, čak mislim da ni naša naučna javnost nije svesna njihovog značaja. Primera radi, kada govorimo o rimskom periodu mi posedujemo svega pet spomenika. Od kojih su samo dva celovita, a ostala tri teško fragmentovana. Zamislite kad sa cele teritorije imate samo pet spomenika? Tako je njihova bitnost veća, ne može se meriti sa nekim lokalitetom gde ih ima na stotine.”

Konzervacija kamenih spomenika ne predstavlja samo tehnički proces, već je i način da dublje razumijemo našu prošlost, ističu iz muzeja, kao i da su ti spomenici svjedoci vremena i ključ za otkrivanje tajni naše historije. Pomenuti projekat, kako kažu iz muzeja, iako je od velikog značaja, neće imati dovoljno sredstava da se u potpunosti završi.

Konzervacija se izvodi na otvorenom prostoru muzeja, tako da zainteresovani posjetioci se mogu upoznati sa primjenom materijala i tehnika koji se koriste u ovom složenom procesu.

Muzej je također najavio da će nakon konzervacije spomenika urediti prostor u dvorištu muzeja, osvijetliti ga na poseban način i prezentovati javnosti. Cilj je pokazati ono što je jedna od karakteristika ovog područja – suživot vjera i kultura.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime