04/12/2023
-1.4 C
Novi Pazar

BNV: Projekat za kulu Džephanu potpuno mijenja izgled kulturno-historijskog spomenika od izuzetnog značaja i odstupa od autentičnosti

Predstavljeni projekat, koji je na poziv Grada Novog Pazara, odnosno Tursitičke organizacije grada Novog Pazara, izradio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, potpuno mijenja izgled kulturno-historijskog spomenika od izuzetnog značaja, projekat odstupa od autentičnosti i u potpunosti mijenja njegovu sliku, zaključeno je iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) nakon okruglog stola.

IZVOR:behar.tv

„Zaštita kulturno-historijskog naslijeđa, osvrt na kulu Džephanu“, organizovan u četvrtak Glavnom uredu Vijeća u Novom Pazaru.

Okrugli sto okupio je značajan broj predstavnika institucija i akademske i stručne javnosti regiona koji su na dva panela iznijeli stručna mišljenja na, javnosti predstavljen, projekat rekonstrukcije Sjeverne tabije sa kulom Džephanom na Novopazarskoj tvrđavi.

Predsjednica dr. Misala Pramenković ukazala je na namjeru Vijeća da kroz ovaj okrugli sto dobije konkretne smjernice i slijed daljih koraka koji se moraju napraviti i da u konačnici dobijemo, uz kulu Motrilju, i kulu Džephanu kao simbole grada Novog Pazara.

„Kulturna baština i kulturno naslijeđe predstavlja izuzetno važan segment identiteta jednog naroda i posebna pažnja se tom segmentu mora posvijetiti“, istakla je predsjednica Vijeća.

Predstavljeni projekat, koji je na poziv Grada Novog Pazara, odnosno Tursitičke organizacije grada Novog Pazara, izradio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, potpuno mijenja izgled kulturno-historijskog spomenika od izuzetnog značaja, projekat odstupa od autentičnosti i u potpunosti mijenja njegovu sliku.

Dr. Fuad Baćićanin, predsjednik Izvršnog odbora Vijeća, je u svojstvu domaćina i moderatora okruglog stola predložio i zaključke na osnovu izlaganja prisutnih, koje će Vijeće usvojiti na svojim organima, a koje će Vijeće proslijediti svim učesnicima i relevantnim institucijama.

Među predloženim zaključcima se konstatuje da prilikom izrade projekta rekonstrukcije Sjeverne tabije Novopazarske tvrđave sa kulom Džephanom nije ispoštovana zakonska procedura u skladu sa Zakonom o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina i ostalih domaćih i međunarodnih zakonskih propisa.

Na okruglom stolu su učestvovali predstavnici Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, Grada Novog Pazara, Zavoda za urbanizam Novi Pazar, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, Centra za kulturno naslijeđe, Federalnog ministarstva prostornog uređenja BIH, Muzeja Sarajevo, te predstavnici akademske i stručne javnosti Sandžaka.

Iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća ranije su izjavili da je izgled kule Džephane i tvrđave sasvim jasan i od ovog izgleda ne bi smjelo da se odstupa i da je upotreba novih savremenih materijala, poput stakla i pvc, gotovo nezabilježena kod obnove historijskih objekata od izuzetnog značaja, kakva je kompletna Novopazarska tvrđava.

Snimak cijelog Okruglog stola možete pogledati na sljedećem linku:

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime