18/10/2024
14.5 C
Novi Pazar

Raspisan tender za sanaciju Severne tabije Novopazarske tvrđave

Turistička organizacija Novog Pazara raspisala je tender za izbor izvođača radova koji će izvršiti radove na sanaciji Severne tabije Novopazarske tvrđave sa kulom Džephanom, Zindanom i Barutanom, saznaje radio Sto plus.

U ovoj ustanovi našem radiju je rečeno da je idejnim rešenjem predviđena sanacija i konzervacija tih građevina u cilju zaštite arhitektonskih i arheoloških ostataka, kao i bezbednosti prolaznika.

Pored sanacije i konzervacije postojećih i otkrivenih građevina planirano je i trajno otklanjanje uzroka statičke destabilizacije unutrašnjeg prostora.

Osim statičke sanacije biće urađena i konzervacija svih zatečenih ostataka građevina, kao i vidljivih pukotina nastalih pod velikim pritiskom nasute zemlјe koja je posle mnogo godina uklonjena.

Turističkoj organizaciji Novog Pazara su sredstva za ovaj projekat odobrena na javnom konkursu za dodelu subvencija i transfera za finansiranje projekata razvoja turizma koje je raspisalo Ministarstvo turizma i omladine.

Radovi su vredni oko 30 miliona dinara, a tender je otvoren do 29. avgusta.

Ostaci kule Džephane, Barutane i Zindana otkriveni su 2019. godine nakon zaštitnih arheoloških iskopavanja na Novopazarskoj tvrđavi koje je sproveo muzej Ras u Novom Pazaru.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime