02/05/2024
16.7 C
Novi Pazar

Bezistan prešao u vlasništvo Grada, najavljena restauracija

Južni bedem Novopazarske tvrđave (Bezistan) prešao je u vlasništvo Grada i uskoro će početi radovi na njegovoj restauraciji i sanaciji, najavljeno je danas iz lokalne samouprave.

Gradonačelnik Nihat Biševac je nakon sastanka sa direktoricom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Dubravkom Đukanović izjavio da će Gradski park postati “muzej na otvorenom sa nizom kulturnih atrakcija”.

“U saradnji s Republičkim zavodom i uz podršku ministarstava kulture i turizma, te Vlade Republike Srbije, projekat izgradnje Džephane će biti realizovan, a restauracija Bezistana je na pomolu. Južni bedem tvrđave – Bezistan, prešao je u vlasništvo Grada, i uskoro krećemo s hitnom sanacijom”, kazao je Biševac.

Đukanović je kazala da su Džephana i Bezistan samo neki od primera zajedničkog truda za očuvanje kulturne baštine.

Urušavanje Bezistana traje duži niz godina, a iako je 2018. godine Republička građevinska inspekcija zabranila korišćenje ugostiteljskog objekta na njemu zbog izuzetno lošeg stanja zidova bastiona, taj objekat je nastavio da nesmetano radi.

Novopazarska tvrđava, spomenik kulture od izuzetnog značaja, predstavlja srednjovekovno tursko utvrđenje, koje je sredinom 15. veka podigao jedan od naslavnijih osmanlijskih vojskovođa Isa beg Ishaković.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime