18/10/2024
11.6 C
Novi Pazar

Počela sanacija Bezistana, južnog bedema Novopazarske tvrđave

Radovi na sanaciji i rekonstrukciji Bezistana, južnog bedema Novopazarske tvrđave počeli su danas i trajaće u naredna četiri meseca, najavili su predstavnici Turističke organizacije Novog Pazara i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika.

Direktor Turističke organizacije, koja je nosilac projekta Dejan Beloica, rekao je novinarima da će nakon ove rekonstrukcije grad dobiti muzej na otvorenom na gradskoj tvrđavi.

„Ova sanacija je još jedna kockica u mozaiku koji se popunjava i mi se jako radujemo ovom projektu jer ćemo nakon njegove realizacije dobiti muzej na otvorenom. Nakon prve faze i hitne sanacije koja je ovde neophodna, u dogovoru sa Zavodom za zaštitu spomenika će se pristupiti drugoj fazi i svim neophodnim radovima na ovoj lokaciji“, rekao je Beloica.

Arhitekta Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Jovana Šunjevarić istakla je da je sanacija ovog dela Novopazarske tvrđave hitna i neophodna jer je „konstruktivno dosta ugrožena i preti joj obrušavanje“.

„Projektom je predviđena kompletna rekonstrukcija ovog dela, i planirano je da u narednih 120 dana uradimo sanaciju ogradnog zida koji je najugroženiji, nakon čega će uslediti i konzervatorsko- restauratorski radovi na licima bedema. Sve to će pratiti i arheološka istraživanja u slučaju da se pojave neki novi podaci“, dodala je Šunjevarić.

Glavni gradski urbanista Novog Pazara Elvir Hamidović najavio je da će nakon ove sanacije biti započeta i rekonstrukcija starog hamama što će sa kompleksom stare čaršije činiti „jedinstvenu funkcionalnu i urbanu celinu koju grad zaslužuje”.

Projekat sanacije južnog bedema Novopazarske tvrđave vredan je 18 miliona dinara, od kojih je 15 obezbedilo Ministarstvo turizma i omladine, a tri miliona Grad Novi Pazar.

Foto: Radio100+

Radove na sanaciji Bezistana izvodiće kompanija „Koto“ iz Beograda koja trenutno radi na rekonstrukciji kule Džephane i Altun-alem džamije, a restaurirala je i Kulu motrilju.

Bezistan je prošle godine prešao u vlasništvo Grada Novog Pazara, a krajem avgusta najavljena je njegova hitna sanacija i restauracija.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime