08/09/2024
16.4 C
Novi Pazar

Skupština odobrila zaduženje i usvojila rebalans budžeta

Odbornici novopazarske skupštine usvojili su danas odluku o rebalansu budžeta, uzimanju kredita od 300 miliona dinara i izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova u prošloj godini.

Skupštinska većina je posle oštre rasprave sa opozicionim odbornicima usvojila prvi rebalans budžeta, po kojem se očekuje priliv od oko četiri milijarde dinara, odnosno za oko 200 miliona manje nego što je ranije planirano.

Kao što se to desilo i sa prošlogodišnjim budžetom (250 miliona), “finansijska rupa” će ponovo biti popunjena bankovnim kreditom (300 miliona dinara) predviđenim za “finansiranje kapitalnih investicionih rashoda”. Novo zaduženje novopazarskog budžeta povećaće i deficit sa devet miliona u 2023. na 320 miliona dinara u ovoj godini.

Uzastopan pad priliva i podizanje kredita jasno ukazuje da je budžet Novog Pazara u ozbiljnoj krizi.

Razloge za to treba tražiti u podacima o transferima sa republičkog nivoa, koji su ostali na istom nivou, ali i u odsustvu bilo kakve namere lokalnih vlasti da obuzda svoje troškove.

Podatak da su plate zaposlenih ove godine uvećane za 10 odsto, jasno ukazuje da se na “trećem spratu” o sopstvenoj štednji trenutno ne razmišlja.

Opozicija je na ovoj sednici uspela u samo jednoj stvari-reklo bi se da su iznudili ostavku Huseina Memića na odborničku funkciju.

Sednica je u jednom trenutku prekinuta i određena pauza u radu, jer su opozicioni odbornici istrajavali u stavu da “po zakonu ministar turizma Memić ne može biti i odbornik u lokalnoj skupštini”.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime