08/09/2024
16.4 C
Novi Pazar

Teme i motivi u poeziji Hadžema Hajdarevića

Hadžem Hajdarević - pjesnik, prozni pisac, esejist, publicist, pisac za djecu, urednik i priređivač djela drugih autora i naučni radnik u oblasti jezika. O njegovoj poeziji pisala je Ajla Gusinac.

Hadžem Hajdarević, veliki bosanskohercegovački književnik i lingvista, čovjek od pera koji je najljepše godine svog života posvetio pisanoj riječi. Znao je kako da ukroti jezik i u isto vrijeme mu služi na najbolji način. U redovima boraca za očuvanje bosanskog jezika, neumorno je stajao među prvima, znajući da tako čuva identitet svog naroda. Hajdarević je stvarao na maternjem jeziku, pisao eseje, kratke priče, vrhunsku poeziju i naučne spise o književnosti i jeziku, nastavljajući tako da kroz riječi koje je za sobom ostavio živi i nakon smrti. Pjesnik ovjenčan najvećim književnim nagradama, čija su djela objavljena na bugarskom, francuskom, engleskom, slovenskom, poljskom i njemačkom jeziku. Također je prevođen na arapski, turski i mnoge druge jezike. 

Onaj koji je ,,rođen da bude pjesnik”, kako kaže profesor Alija Pirić. Pjesnik, ali nikad samo to. Tražeći sebi mjesto na poetskom nebu, znao je vrlo vješto da zasluži poštovanje svih onih koji su imali prilike da ga makar jednom sretnu i sa njim razmijene nekoliko rečenica, uvjeravajući se tada da je Hadžem jednako lijepo govorio, kao što je i pisao. Hajdarević je znao da će ga pjesma nadživjeti, o smrti promišljao često i, slijedeći stope svojih prethodnika, poput Abdagića, Disa i mnogih drugih, dao ovom motivu mjesto u svojim djelima. Najpoznatiji i najcitiraniji primjer jesu upravo stihovi Hajdarevićeve pjesme ,,Posljednje jutro” u kojoj pjesnik, hrabro i bez ustezanja, naglas izgovara strahove i pitanja koja svako od nas sebi vrlo često postavlja: 

Posljednje jutro

Ponekad pomislim kako li će izgledati

Posljednje jutro moga života.

Ustat ću, kao i obično, i nekako odnijeti

Umorno tijelo do toaleta.

Možda neću

Ni pogledati u ogledalo…

Potom ću

Zahvalit se Bogu na još jednom darovanu

Danu, i sjesti da popijem jutarnju kahvu.

Svi ćemo biti doma.

Svi ćemo istom

Nekamo žuriti – svako za svojim neodložnim

Poslom zemaljskim… Manje je važno

Hoće li tog jutra grijati rujansko sunce

Ili će razjareni ožujski vjetri hladnom

Kišom lupkati o prozor… Ja ću mirno

Ispijati kahvu, blaženo sretan što nije mi

Dano znati je li to moje posljednje jutro.

A možda se tog jutra i ne dignem iz postelje?

Možda ću zauvijek ostati u nekom svome

Dubokom snu, pa će neko drugi polahko dizati

S kreveta napušteno tijelo – dok će duša sama

Otići u toalet, još jednom snažno povući vodu

I, slušajući grgolj, zastati pred ogledalom

Kao jasnom granicom za sve što nepovratno

Ostaje iza njezina neizvjesnog puta za Raj…

Pjesnik je oduvijek glasnogovornik, on se ne libi da kaže ono o čemu svjetina često samo razmišlja, ne usuđujući se da misao pretoči u riječ, jer ona tada postaje svačija i nema joj povratka. Tako nerijetko iz najmračnijih misli nastanu najljepši stihovi, jer književnost ne poznaje jednostavnost.

Ne uskraćujući sebi pjesničku slobodu, Hajdarević teži da svijet obuhvati svim svojim čulima, nastojeći da u svemu vidi dubine na prvi pogled nevidljive. Pjesnik analizira sve ono što ga svakodnevno okružuje, unoseći dašak mistike u svoju poeziju. U tim momentima jezik postaje najjače njegovo oružje, on mu pomaže da poimi sve ono naizgled neuhvatljivo. Njegova poezija majstorski obuhvata najveća filozofska pitanja, ali i čežnje koje tinjaju u samom pjesniku, poput one za figurom majke, koja postaje jedan od motiva i simbol neprolaznosti:

Majka 

I Bajram će doći, i noć Jeumi-ašure,

i rumeni hor prepelica

za duše onih što odoše sa ovog svijeta,

i tisuć radosti u rasprhu bejturana –

kao u glasu punom džennetskog daha. 

Slit će se žubori dječijih glasova 

i kumrije na goblenima, sinut će 

mladi mjesec ponad borovih rana, 

i ti ćeš, u mladoj trešnjinoj

sjenci, slušat sva moja tirkizna 

glasja, ti ćeš da šutiš, zauvijek

sklonjena u ležaljku Božijeg hlada. 

Vještom rukom pjesnika, Hajdarević je uspio da kroz svoj opus obuhvati plejadu tema i motiva. Pjesnik kojeg su oblikovale teške životne i ratne okolnosti, vješto je o sveme progovarao kroz književnost, služeći joj dostojanstveno i posvećeno. Njegova je poezija često neuhvatljiva, hermetična i teška za tumačenje, a opet otvorena za različita tumačenja, u čemu se ogleda njena veličina.

___________________________________________________

Tekst je objavila Ajla Gusinac u časopisu “Riječ”. Sve brojeve časopisa možete pronaći na sajtu https://mmmizs.rs/

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime