08/09/2024
16.4 C
Novi Pazar

Lemana Binjoš: Umetnost u službi rešavanja ekoloških problema

Umetnost pruža mogućnost da se kritički odnosimo prema negativnim društvenim pojavama, i ukazujemo na probleme kakvi su zagađenje životne sredine i negativan uticaj čoveka na prirodu, smatra novopazarska glumica Lemana Binjoš.

Ona je u emisiji Zeleni minuti Sto plus radija rekla da je kroz pozorišne komade, performanse i radionice moguće osvestiti ljude da se odgovornije ophode prema sredini u kojoj žive.

“Svojevremeno sam radila klipove koji su na satiričan način ukazivali na ekološke probleme, jer zadatak umetnika je da kroz posao skreće pažnju na loše pojave. Bilo je onih koji su se slagali sa mnom ali i onih koji su negativno komentarisli verovatno zbog toga što su se u tome pronalazili”, kaže Binjoš.

Dodala je da su kroz predstavu “Ne tako davno” koju su prošle nedelje odigrali polaznici njene škole glume, deca podstakla publiku na razmišljanje o ekološkim izazovima koji utiču na njihovu svakodnevicu.

Ona ističe da je u radu sa decom u školi glume puno forsirala pisanje o stvarima koje deci smetaju i koje ih ugrožavaju, te da je od tih njihovih priča i nastala predstava koju izvode deca od 7 do 12 godina.

“Problemi koji se tiču zdravog vazduha, čistih reka, nedostatka dečijih igrališta imaju mnogo veću težinu kada na njih ukazuju deca”, zaključuje Binjoš.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime