08/09/2024
16.4 C
Novi Pazar

Zvaničnici čestitali Kurban bajram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Misala Pramenković, ministri, lokalni funkcioneri i politički lideri čestitali su danas svim islamskim vernicima Kurban bajram.

Vučić je u čestitki naveo da je “Srbija naša zajednička kuća, u kojoj se svako od nas oseća sigurno, ispovedajući veru svojih predaka i prenoseći je svojim potomcima”

“Želim da praznične dane provedete u radosti i da je delite sa svojim bližnjima, komšijama i prijateljima, a da nas duh ovog velikog praznika sve ispuni vrlinama humanosti, saradnje i praštanja. Neka duh Kurban bajrama bude podsticaj da našu Srbiju nastavimo da gradimo onako kako mi mislimo da treba, negujući mir i slogu”, navodi se u čestitki predsednika Srbije.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije poručio je da je Kurban bajram praznik koji i hrišćane, koji sa muslimanima dele balkanske prostore, “podseća na praoca Avrama, čoveka koji je svima koji veruju u jednoga Boga, primer nepokolebive vere i poverenja u Tvorca”.

“Svim muslimanima, našoj braći i sestrama po praocu Avramu – Ibrahimu, ali i našoj braći i sestrama po radostima, brigama, zajedničkim pregnućima u kojima učestvujemo na dobro svih – želimo mir, zdravlje i sreću povodom nastupajućeg Kurban bajrama”, navodi se u čestitki patrijarha Porfirija.

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Misala Pramenković istakla je da se tokom Kurban bajrama iznova sagledavaju značaj i snaga zajedništva.

“Ovi radosni dani našeg blagdana su dobra prilika da se setimo onih koji nas okružuju, naše rodbine, komšija, prijatelja, ali i da se setimo naše braće i sestara u Palestini koji su mesecima izloženi nepravdi i stradanjima naočigled celog sveta”, istakla je Pramenković.

Ministar za pomirenje i regionalni razvoj Usame Zukorlić poručio je da Kurban bajram bude put ka pomirenju i zajedništvu, te da taj praznik podseća na univerzalne vrednosti koje nas povezuju i inspirišu da zajedno gradimo bolju budućnost.

“Zbližimo naša srca i pružimo naše ruke, da prevaziđemo poteškoće i zajedno gradimo bolju budućnost za sve nas. Neka ovaj Bajram donese mir i blagostanje u naše domove, ljubav i sreću našim porodicama i neka nas sve vodi ka jedinstvu, harmoniji i boljoj budućnosti”, naveo je lider Stranke pravde i pomirenja.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac poželeo je islamskim vernicima da Kurban bajram proslave u miru, zdravlju i sreći, deleći radost praznika sa svojim porodicama, komšijama i prijateljima.

“Ne zaboravljajući one kojima su potrebni naša nesebična podrška i pažnja, a u duhu neprolaznih vrednosti koje su nam u nasleđe ostavile prethodne generacije”, navodi se u čestitki Biševca.

Veliki islamski praznik čestitao je i zamenik gradonačelnika Vladimir Marinković.

“Naše bogatstvo je u različitosti, čije nas postojanje obavezuje na međusobnu saradju, uvažavanje i poštovanje”, poručio je on.

Predsednik Skupštine Novog Pazara i lider Sandžačke demokratske partije Samir Lekić poželeo je islamskim vernicima da praznik provedu u dobrom zdravlju, duševnom miru i blagostanju, u krugu svojih porodica, prijatelja i komšija.

“U ovim danima kada u duhu tradicije dodatno jačamo naše međusobne veze i prinosimo žrtvu, neka naša srca i domovi budu otvoreni za svakog čoveka, naročito za ljude u potrebi, slabije i nemoćne”, istakao je Lekić.

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin poručio je islamskim vernicima da Kurban bajram, u izazovnom vremenu, provedu u zdravlju, sreći i blagostanju zajedno sa svojom porodicom, rodbinom, komšijama i prijateljima.

“U vreme sve većih iskušenja za Bošnjake i muslimane širom sveta neka Bajram bude podsticaj širenju tolerancije, poverenja, saradnje, jedinstva i solidarnosti među Bošnjacima ka zajedničkim ciljevima i poboljšanju opšteg stanja u društvu i zajednici”, naveo je Ugljanin, uz želju da Bajram donese mir i blagostanje muslimanima Gaze.

Kurban bajram, jedan od dva najveća praznika muslimana, čestitali su, između ostalih i ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar kulture Nikola Selaković, ministarka pravde Maja Popović, ministar spoljnih poslova Marko Đurić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime