30/06/2024
17.6 C
Novi Pazar

BIRODI: Nove gradske skupštine da formiraju nezavisna antikorupcijska tela

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je danas novoformirane gradske skupštine, među kojima je i novopazarska, da se ne plaše građana sa integritetom, već da, shodno usvojenim lokalnim antikorupcijskim planovima, formiraju nezavisna antikorupcijska tela.

Kako je naveo, tome bi otkočili ne samo borbu protiv korupcije, već i proces evropskih integracija koji je bez antikorupcije nezamisliv.

Od 28 gradova, 16 nemaju antikorupcijska tela, iako su sve lokalne samouprave bile u obavezi da do 2017. godine, po Akcionom planu za Poglavlje 23, usvoje lokalne antikorupcijske planove i formiraju nezavisna antikorupcijska tela sastavljena od građana sa integritetom, naveo je BIRODI, pozivajući se na podatke Agencije za sprečavanja korupcije u prvom kvartalu 2024.godine.

Time bi, istakla je ova organizacija, u gradovima Srbije nastale fabrike integriteta, bez kojih nema održivog socio-ekonomskog razvoja gradova i države Srbije.

“Bor, Valjevo, Zaječar, Jagodina, Kikinda, Kraljevo, Leskovac, Loznica, Novi Pazar, Pančevo, Pirot, Smederevo, Sremska Mitrovica i Čačak predvođeni Beogradom, kao glavnim gradom, i Nišom, gde je model borbe protiv korupcije na lokalu nastao i postao deo antikorupcijskog sistema, postali su mesta u kojima se vrši opstrukcija borbe protiv korupcije za šta su neki od gradonačelnika nagrađeni novim mandatima”, upozorio je BIRODI.

Novi Pazar je bez antikorupcijskog tela od marta 2022. godine kada je većina članova Lokalnog antikorupcijskog foruma podnela ostavke uz obrazloženje “da više ne vide svrhu u daljem učestvovanju u radu tog tela koje postoji samo na papiru, kao i da ne žele da budu korišćeni samo da bi Novi Pazar imao Lokalni antikorupcijski forum”.

Lokalni antikorupcijski forum Novog Pazara konstituisan je u avgustu 2019. godine sa zadatkom da prati ostvarivanje, ranije usvojenog, Lokalnog antikorupcijskog plana, otklanja rizike od korupcije i podiže svest građana o značaju borbe protiv korupcije.

Lokalni antikorupcijski plan Novog Pazar je strateški dokument koji sadrži oko 120 mera koje je lokalna samouprava morala ispuniti u borbi protiv korupcije.

U međuvremenu, rokovi za implementaciju propisanih mera su probijeni, a novi plan nije usvojen.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime