02/07/2024
18.1 C
Novi Pazar

EU podržala projekte Novog Pazara

Projekti u oblasti upravljanja otpadom i izradi studije o unapređenju saobraćaja u Novom Pazaru uvršteni su među 18 projekata koje će Evropska unija podržati sa ukupno 9,6 miliona evra bespovratnih sredstava, saopšteno je danas iz EU PRO Plus programa.

Projekat povećanja kapaciteta Centra za reciklažu tekstilnog otpada, kojim upravlja “Gradska čistoća”, vredan je nešto više od pola miliona evra, od kojih je EU obezbedila preko 371.000 evra.

Za izradu opšte studije za unapređenje saobraćajnih rešenja i urbane mobilnosti, kroz projekat „Bolji saobraćaj za bolji život“ Regionalne agencije za ekonomski razoj Sandžaka (SEDA), EU je obezbedila preko 142.000 evra, dok je ukupna vrednost nešto veća od 178.000 evra.

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević prdstavnicima odabranih projekata uručili su u Beogradu i sertifikate za njihovu realizaciju.

Kako se navodi u saopštenju, pomoć je dodeljena kroz projekat EU pro plus, koji sprovodi UNOPS, a pored bespovratnih sredstava EU, korisnici projekata uložili su 3,2 miliona evra.

Projekti su odabrani putem javnog poziva na koji su pristigle 22 prijave, a nakon sprovedene administrativne i tehničke evaluacije i terenskih poseta, ukupno 18 projekata iz 30 lokalnih samoprava je preporučeno za podršku.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra.

Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave u regionu Šumadije i zapadne Srbije i regionu južne i istočne Srbije.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime