08/09/2024
16.4 C
Novi Pazar

Komisija za zaštitu naslijeđa Bošnjaka uputila dopis ministru Memiću

U dopisu se traži sprečavanje daljih radova na realizaciji projekta za koje Komisija smatra da predstavljaju ne samo negiranje bošnjačkog kulturnog izraza u arhitekturi, već i ozbiljnu provokaciju koja može da izazove tenzije sa posljedicama koje se u ovom trenutku ne mogu predvidjeti.

IZVOR:TAKT

Komisija za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Bošnjaka koju je formiralo Bošnjačko nacionalno vijeće, s ciljem očuvanja i zaštite pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara od posebnog značaja za bošnjačku zajednicu, uputilo je dopis ministru turizma i omladine Huseinu Memiću, koji, kako stoji u dopisu, jeste na čelu Ministarstva koje finansira projekat koji je suprotan mišljenju i stavu vrhovnog nacionalnog tijela Bošnjaka u Republici Srbiji, te suprotan stavu Komisije. 

Idejno rešenje rekonstrukcije kule Džephane i bedema

Stav komisije je da projekat rekonstrukcije kule Džephane predstavlja potpuno negiranje tradicionalnog arhitektonskog i kulturnog izraza bošnjačkog naroda na ovim prostorima i da projekat potpuno menja izgled kule Džephane i prostora oko nje u odnosu na brojne fotografije kule poznate javnosti.

Izgled kule Džephane prije rušenja

Komisija naglašava da su ovim projektom prekršeni domaći i međunarodni propisi i dokumenti te se obraća ministru Huseinu Memiću da učini sve što je u njegovoj moći da zaustavi dalje radove u tom smeru kako bi sprečili dalje provokacije koje mogu izazvati tenzije sa posljedicama koje se u ovom trenutku ne mogu predvidjeti.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) kao i stručna javnost su u oktobru prošle, 2023. godine pozvali Grad Novi Pazar da odbaci predstavljeni izgled kule Džephane i zindana na Bedemu i da se obnova izvrši u autentičnom obliku, te da će u nauci ostati ostati kao “primjer pokušaja skrnavljenja kulturno-historijskog spomenika”.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime