08/09/2024
16.4 C
Novi Pazar

U Mostaru izmjereno blizu 50 stepeni u hladu

Toplotni val koji je ove sedmice pogodio Bosnu i Hercegovinu ne posustaje, a među najtoplijim bh. gradovima je Mostar gdje temperature posljednjih dana dosežu 40 stupnjeva Celzija.

IZVOR:etto.ba

Službe za hitnu medicinsku pomoć bilježe povećan broj intervencija stoga liječnici apeliraju na građane da ne izlaze bez prijeke potrebe, da oblači laganiju odjeća i jedu lakšu hrana uz obveznu hidrataciju. Pokrivala za glavu poput šešira, su vrlo poželjna, poručuju.

Mostarci kažu kako visoke temperature u ovo doba godine nisu iznenađujuće, a posebna problem su nimalo ugodne vruće noći.

Kako nam je javio jedan od čitatelja i poslao fotografije, oko 10:45 je u hladu izmjereno već blizu 50 stepeni.

Od podne pa do večernjih sati teško je vidjeti nekoga na mostarskim ulicama. Građani spas traže u klimatiziranim stanovima i kućama, a oni malo odvažniji na bazenima i kupalištima pored rijeka.

– Tokom cijele semice bazen je pun. Uglavnom nam dolaze djeca s roditeljima jer imamo i dječji bazen te puno omladine. Kupača je najviše iza podne, od 14 sati, a vrhunac su vikendi. Proteklog vikenda bilo je oko 600 kupača – kaže Rino Vrljić, jedan od voditelja mostarskoga gradskoga bazena.

Inače, cijena dnevne karte na mostarskom gradskom bazenu iznosi 8 maraka za odrasle, odnosno 5 maraka za djecu.

Jedanaestogodišnji Matija Vidović kaže da sa svojom ekipom Antom, Stefanom i Gabrijelom na bazen dolazi gotovo svaki dan. Uz kupanje i odbojku dan brzo prođe, dodaje.

Pored gradskog bazena Mostarci i Mostarke osvježenje pronalaze i na obližnjim rijekama: Neretvi, Buni, Drežanki, Trebižatu…

Poznata plaža Pijesak, smještena ispod Carinskog mosta, i ove godine jedna je od najposjećenijih na rijeci Neretvi.

Desetak minuta vožnje od Mostara smještena se izletišta uz Bunu i Bunicu, koja se preuređuju i zbog građevinskih radova posjetitelja je jako malo.

Među njima zatekli smo 90-godišnju Sahibu Oručević koja kaže da joj je ovo prvi ovogodišnji izlazak na Bunicu:

– Dok sam radila redovito smo poslije posla dolazila ovdje s obitelji. Tu je bilo puno kupača koji bi postavili šatore i cijelo ljeto tu provodili. Sada se sve promijenilo i takvog druženja više nema.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime