18/10/2024
11.6 C
Novi Pazar

Rektorat DUNP: Statut 18 godina nije smetao članovima Sindikata

Rektorat Državnog univerziteta u Novom Pazaru (DUNP) ocenio je danas da “manje-više” isti Statut te visokoškolske ustanove nije smetao ni jednom od sadašnjih članova Sindikata “Nezavisnost” koji su najavili pokretanje postupka ocene ustavnosti i zakonitosti tog akta pred Ustavnim sudom.

Sa tog Univerziteta su u saopštenju za javnost naveli da je Statut usvojen prilikom osnivanja, u skladu sa načelom ustavnosti i zakonitosti, te da je bio menjan “gotovo samo onda kada je to bilo uslovljeno promenama zakona”.

Dodali su da se izmene i dopune Statuta pokreću pred Savetom, čijih skoro 30 odsto članova su predstavnici Vlade Srbije koji, između ostalog, vode računa da se svi akti koje taj organ usvaja budu u skladu sa zakonom i Ustavom.

“Istine radi, treba reći da je baš na zahtev Sindikata, Savet DUNP-a formirao radnu grupu za analizu Statuta. Uskoro će biti predložene izmene tog akta, nastale kao rezultat rada radne grupe”, saopštili su iz Rektorata.

Smatraju da će procedura pred Ustavnim sudom staviti tačku na preispitivanje ustavnosti i zakonitosti Statuta, a samim tim i odluka koje su na osnovu njega proistekle.

Povereništvo sindikata “Nezavisnost” saopštilo je pre par dana da će postupak ocene ustavnosti sadašnjeg Statuta pokrenuti jer smatraju da je “skandalozan” i da rektorki Zani Dolićanin daje “apsolutnu vlast, omogućavajući joj da bira i razrešava koga hoće, uključujući i sebe samu”.

“Državni univerzitet u Novom Pazaru oštro osuđuje ovakav način neakademskog ophođenja prema ovoj instituciji i ističe da neće tolerisati nastojanje jednog dela svojih zaposlenih da uruše ugled i integritet ove visokoškolske ustanove, sa ciljem da ostvare lične interese”, poručili su sa tog Univerziteta.

Istakli su da su, “uprkos kontinuiranim napadima na ugled i integritet ustanove”, akreditovali 20 studijskih programa, da su “skoro ispunili sve planirane kvote za upis”, što je, smatraju, jasan pokazatelj kvaliteta.

“Ponovo su oformljeni timovi za reakreditaciju studijskih programa: pravo, ekonomija i srpska književnost i jezik i planirano je da se elaborati završe do kraja septembra”, saopštili su sa Univerziteta i dodali da se radi na pripremi elaborata za obrazovni profil iz oblasti turizma.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime