16/09/2024
8.8 C
Novi Pazar

Ministarstvo rudarstva za Sto plus: Nema zahteva za eksploataciju na teritoriji Novog Pazara

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je danas da trenutno nema zahteva za eksploataciju, odnosno, otvaranje rudnika, na teritoriji Grada Novog Pazara, o čemu se prethodnih dana spekulisalo na društvenim mrežama.

U odgovoru tog Ministarstva, na pitanja Sto plus radija, navodi se da se na teritoriji Novog Pazara vrše geološka istraživanja na lokalitetima Leča, Zlatni kamen, Pasji potok i Šanac na Rogozni, za šta odoborenje poseduje privredno društvo “Zlatna reka resources” iz Beograda.

Pitanja Sto plus radija Ministarstvu rudarstva i energetike

Ta kompanija, na osnovu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, o izvršenim istraživanjima izveštava Mninistarstvo.

“Tokom istražnog perioda detektovani su određeni potencijali kada govorimo o rudama koje sadrže bakar i zlato, ali svakako dalja istraživanja će pokazati da li predmetni lokaliteti nose tu vrstu sadržaja metala da bi se mogao smatrati perspektivnim sa aspekta eventualne eksploatacije”, naveli su u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Pored tih lokaliteta, istraživanja se, kao što je Sto plus radio pisao još pre dve i po godine, vrše i na teritoriji koju dele Novi Pazar i Raška gde kompanija “Adriatic metals” iz Beograda traži olovo, cink, srebro i bakar. Dozvola za istraživanje na lokalitetu Kaznovići ističe u novembru.

Iz Ministarstva poručuju da se nakon završetka istraživanja, koja traju duži niz godina, radi Elaborat o rezervama i resursima, nakon čega se sa sigurnošću može govoriti o tačnoj količini i kvalitetu rezervi na određenom prostoru.

“Dug je put od istraživanja, pronalaska ležišta, njegove verifikacije, a onda i ishodovanja neophodnih dozvola za eksploataciju. Već u prvom koraku, da bi se ishodovalo odobrenje za istraživanje, potrebno je pribaviti uslove Zavoda za zaštitu prirode i Zavoda za zaštitu spomenika kulture”, poručuju iz Ministarstva.

Dodaju da, ukoliko višegodišnja istraživanja rezultiraju pronalaskom ležišta i verifikacijom rezervi mineralnih sirovina, sledi kompleksan postupak izdavanja odobrenja za eksploataciju.

“Potrebno je da kompanija izradi investiciono-tehničku dokumentaciju i pribavi čitav niz mišljenja i uslova, kao i saglasnosti drugih republičkih organa, a pre svega onih koji se odnose na zaštitu životne sredine, vodoprivrede, u pogledu usaglašenosti sa prostorno planskom dokumentacijom, protivpožarnom zaštitom, kulturnim nasleđem i drugo”, zaključuju u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Objave u medijima i saopštenja za javnost australijske kompanije “Strickland metals”, koja je navodno otkupila dozvole date preduzeću “Zlatna reka resources” za istraživanje Rogozne, da su otkrivene značajne rezerve zlata na tom lokalitetu, izazvale su prethodnih dana reakciju javnosti Novog Pazara.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime