22/10/2024
8.4 C
Novi Pazar

Pramenković: Propuštena istorijska prilika, BNV deo političke trgovine

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Misala Pramenković ocenila je danas da je zahtevom za njenu smenu Stranka demokratske akcije Sandžaka grubo prekršila Sporazum o strateškom partnerstvu sa Strankom pravde i pomirenja, koji je, kako je rekla, davao nadu Bošnjacima da se može postići jedinstvo.

Ona je na konferenciji za novinare odbacila navode iz obrazloženja predložene odluke o njenoj smeni sa čela BNV koju su, pored SDA Sandžaka, zatražili i većnici Sandžačke demokratske partije (SDP), nazivajući ih neistinitim.

Pramenković je kazala da je paradoksalno da je SDA Sandžaka optužuje da je BNV podredila interesima Stranke pravde i pomirenja.

“SDA Sandžaka 30 godina ima potpuni primat nad BNV i ovo je bilo prvi put da predsednik Vijeća nije iz njihovih redova. SDA Sandžaka je školski primer kako se jedna ustanova stavlja pod svoj uticaj. Ugljanin je godinama bio predsednik SDA Sandžaka i BNV, a njihovo kadrovanje za rezultat ima da su zaposleni u BNV visokopozicionirani članovi SDA Sandžaka ili članovi njihovih porodica”, poručila je ona.

Ona je dodala da su razlozi navedeni u obrazloženju za njenu smenu samo izgovor, a da bi SDA Sandžaka i SDP trebalo svojim glasačima da predoče prave razloge za njihovu saradnju.

Ocenila je da je u pitanju politička trgovina koja je u prvi plan isturila BNV, kao najveće predstavničko telo Bošnjaka u Srbiji i to zarad “parčeta vlasti u Novom Pazaru i Tutinu”.

“Zabrinjavajuće je da se BNV stavlja u ruke SDP-a koja je Novi Pazar dovela do ruba egzistencije. BNV se daje u ruke stranci koja je celi naš mandat opstruirala naš rad, iako u svojim redovima imaju ministra i predsednika Skupštine Novog Pazara i te partije”, rekla je Pramenković.

Dodala je da Novi Pazar, ali i Sjenica i Tutin, ne ispunjavaju svoje finansijske obaveze prema Vijeću, a ranije je iz tog nacionalnog saveta saopšteno da se tim povodom oglasilo i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava tražeći objašnjenje od tih lokalnih samouprava.

Ona je rekla da je sa predstavnicima većničke liste SDA Sandžaka imala korektnu i konstruktivnu saradnju, da je ponosna na svoj i rad BNV u prethodnom periodu, te da će nakon smene lista SPP biti konstruktivna opozicija.

Dodala je da se zalaže za departizaciju, a ne depolitizaciju Vijeća.

Sednica na kojoj će se raspravljati o smeni Pramenković sa mesta predsednice Bošnjačkog nacionalnog vijeća i ostalih članova Stranke pravde i pomirenja sa rukovodećih položaja održaće se u petak, 9. avgusta.

Za novog predsednika, prema nezvaničnim informacijama, predložen je Pribojac Adel Slatina, većnik sa liste Sandžačke demokratske partije.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime