16/09/2024
8.8 C
Novi Pazar

Pomoć osobama koje boluju od retkih bolesti

Državni sekretar u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Radoš Pejović i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac uručili su danas vaučere za pomoć osobama koje boluju od retkih bolesti.

Pravo na pomoć, koja se sastoji od jednokratne novčane pomoći od 25.000 dinara, vaučera vrednog 35.000 dinara za kupovinu lekova i medicinskih sredstava, te vaučera od 50.000 dinara za rehabilitaciju i rekreaciju u banji, dobio je 21 građanin Novog Pazara.

Roditelji dece koji su dobili vaučere kazali su da će se truditi da ih iskoriste na najbolji način i da će im to biti velika olakšica.

“Moj sin boluje od cistične fibroze, iskoristićemo banju gde će imati sve što mu je potrebno, a kupićemo i vitamine koji su veoma skupi. Moj sin sada diše, on nije mogao da ide u školu, nije se družio, nije izlazio iz kuće, imao je inhalacije po ceo dan”, kazala je Azra Nurković.

Ona je dodala da je poslednjih godina značajno uvećan budžet za pomoć deci oboleloj od retkih bolesti za šta se “zahvalila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću”.

Državni sekretar Radoš Pejović kazao je da je lično uručivanje vaučera osobama sa retkim bolestima i njihovim roditeljima pokazatelj da su Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i država sa njima i da će uvek biti uz njih.

“Došli smo lično da ih pogledamo u oči, da im stisnemo ruku i da im kažemo da nisu sami i da će njihova država uvek biti uz njih. Želimo da olakšamo život osobama sa retkim bolestima, da budemo deo njihovog života, borbe i patnje. Bolest nije samo njihova, cela porodica strada”, rekao je Pejović.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ocenio je da su vaučeri još jedan dokaz da država brine o onima kojima je pomoć potrebna.

“Grad Novi Pazar poslednjih pet godina finansijski pomaže osobe sa retkim bolestima i malignim oboljenjima. Sigurno da je svaka pomoć dobrodošla, naročito u ovakvim slučajevima. Cilj nam je sinergije i zajedništvo lokalne samouprave, javnih preduzeća, ministarstava i vlade kako bismo olakšali živote osoba sa retkim bolestima”, poručio je Biševac.

Oni koji nisu danas primili vaučeri, dobiće ih poštom, na kućnu adresu.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime